Ugnsrostad, örtig tomatketchup
Hejsan!Färdig tomatketchup finns väl hemma hos typ alla. Gott på pastan, till köttbullarna eller pommerfrites - men vad innehåller den egentligen? Ingredienslistan varierar säkerligen beroende på märke och kvalitet, men gemensamt för de flesta är i alla fall vitt socker. Jag tycker att det är mycket trevligare att göra egen ketchup - då vet jag precis vad som är i, jag slipper stoppa i mig raffinerat socker i onödan och jag får en mycket mycket godare ketchup... Så titta gärna lite extra i innehållsförteckningen nästa gång och se om det finns andra alternativ till sockriga färdigprodukter. Det bästa alternativet är nämligen att göra det själv! Ja, det tar lite mera tid och är kanske lite dyrare men jag kompenserar helst inte varken pengar eller tid med min hälsa. Här kommer i alla fall mitt recept på hemlagad ketchup - så smakrik att den vanliga ketchupen bleknar i jämförelse... Ganska tidskrävande men resultatet är helt klart värt mödan. Och jobbigt är det egentligen inte alls, den sköter sig själv både i ugnen och på spisen så det passar perfekt att pyssla med något annat under tiden. Läsa en bok, plugga, städa... Ingredienser 1 burk4 stora kvisttomater2 msk balsamvinäger3 msk olivoljasalt och peppar1 vitlöksklyfta1 tsk sött paprikapulver1 krm cayennepeppar1 tsk lantbuljong0,5 tsk torkad mynta0,5 tsk torkad salvia1 tsk kokossocker kan uteslutasGör såhär: Värm ugnen till 100°C och lägg tomaterna med kvisten kvar i en ugnsfast form. Ringla på balsamvinäger och olivolja och smula även lite salt och peppar över. Rosta i ugnen 1,5 timme. Ta ut och låt svalna något, lägg sedan i en mixer tillsammans med den finhackade vitlöksklyftan, paprikapulvret, cayennepeppar och buljongen. Mixa så slätt som möjligt och häll sedan över tomatsåsen i en kastrull. Smula ner de torkade kryddorna och låt småputtra 40-45 min på medelvärme på spisen. Rör om då och då så att det inte bränns. När ketchupen är färdig har den förvandlats från tomatsås till en krämig puré! Smaka av med salt, peppar och ev. lite kokossocker. Kokossocker innehåller precis som vanligt socker många kolhydrater MEN har ett mycket lägre glykemiskt index, mer fibrer och ett högre näringsinnehåll. Läs mer här om du vill. Puss och kram! <3