Ugnsrostad middag med lime-emulsion
Glad måndag på er!Här kommer lite tips på helt vanlig men supergod vardagsmat på mitt sätt. Maten är lagad lite på en höft, därav de ungefärliga måtten. Men det är bara att prova sig fram, det går i princip inte att misslyckas! Ingredienser 2 portioner2 morötter2 palsternackor1 paket kikärtor5 stora champinjonerpaprikapulverspiskumminchilipulvertorkad koriandersalt och pepparGör såhär: Sätt ugnen på 100°. Skala morötterna och palsternackorna och strimla dem sedan fint med hjälp av antingen en osthyvel, potatisskalare eller mandolin. Blanda ihop strimlorna och lägg på ena halvan av en bakplåtspappersklädd plåt. Kvarta champinjonerna och skölj kikärtorna. Lägg dem i en bunke och häll på mycket paprikapulver, lite spiskummin och koriander samt en liten gnutta chili. Salta, peppra och blanda. Lägg sedan champinjonblandningen på andra halvan av plåten och ugnsbaka alltihop ca en timme. Gör under tiden lime-emulsionen! Ingredienser LIME-EMULSIONca 2 tsk flytande honungca 1 tsk dijonsenaprivet skal från 1 limesaft från 1/2 limeen skvätt citronsaften pytteliten skvätt vitvinsvinägernågra droppar soja1 pressad vitlöksklyftasalt och pepparungefär lika delar raps- och olivolja tills du når önskad konsistensGör såhär: Vispa ihop alla ingredienser förutom oljorna till en jämn sås. Droppa sedan långsamt i olja under konstant och intensiv vispning, så att du får en tjock grönaktig kräm. Alternera mellan att droppa i raps- och olivolja, tills du får en smak som passar dig. Olivoljan är lite mer pepprig i smaken och ger rätt mycket karaktär, medan rapsoljan är ganska mild och intetsägande i smaken. Smaka av och tillsätt kanske mer salt, peppar eller syra. Tänk på att visa hela tiden så att det inte skär sig, om du blandar i något flytande. När maten i ugnen är färdig, lägg upp på tallrikar och droppa generöst med dressing över. Ät och njut! Puss och kram <3