Somrig sparrissoppa med tillbehör

Hej alla fina! Hoppas att ni njuter av en skön sommarhelg. Vi har haft härliga gäster på besök i en hel vecka och igår vankades det födelsedagsmiddag! Jag fick stå för maten och resultatet blev inget mindre än sparrissoppa med zucchini, ingefära och muskot, tapenade, vegansk majonäs med smak av citron och rostad vitlök, lantbröd med hasselnötter och en ljummen sparrissallad med vita bönor. Till efterrätt en vegansk och glutenfri chokladkolatårta med jordbubbar… SÅ gott! Soppa med tillbehör är toppen om man ska laga mat till många och varken vill eller har tid att stå i köket massor med timmar. Soppan är klar på ett kick och tillbehören går oftast att förbereda innan. Faktum är att de flesta röror blir som godast om de fått stå till sig över natten… Och soppa på sparris känns ju faktiskt himla lyxigt! RECEPT - EN STOR KASTRULL SPARRISSOPPA Ingredienser5 små schalottenlökar0,75 dl olivolja40 g ingefära 2 tsk torkad timjan5-6 vitlöksklyftor3 små zucchinis6 stora matpotatisarca 3 liter vatten3 tsk lantbuljong750 g sparris3 burkar vita bönor4 tsk salt + örtsalt eller mer buljong, allt efter tycke och smakpeppar1 citron, både zest och saft2 msk äppelcidervinäger1 rejäl näve färsk timjanriven muskot Gör såhär: Skala och tärna löken, skala och riv hälften av ingefäran, skala och finriv vitlöken och lägg detta tillsammans med olivolja och torkad timjan i en stor kastrull. Tvätta och skär zucchinin i mindre bitar, skölj sparrisen, skär av topparna och de tråkiga bitarna längst ner, skala potatisen och skär i mindre bitar. Fräs lök och kryddor i olivolja en stund. Tippa sedan i zucchini och fräs en stund till. Tillsätt potatisen, 2 liter vatten och buljong, koka tills potatisen blivit nästan mjuk. Ca 20 min. Lägg i sparrisen - men inte topparna! - och koka tills alla grönsaker är mjuka. Riv citronzest, pressa citronsaft, finhacka timjan, riv ner lite muskot och resterande hälft ingefära, droppa i vinäger, skölj bönorna och lägg i, salta och mixa hela härligheten slät! Smaka av med citron, muskot, salt och peppar. Klart!   RECEPT - LJUMMEN SPARRISSALLAD MED VITA BÖNORIngredienserKnoppar från 750 g sparris1 burk vita bönorrikligt med olivolja en knapp tsk salt Gör såhär: Skölj både bönor och sparrisknoppar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och lägg i bönor, sparris och salt. Stek på medelhög värme ganska länge, tills bönorna blivit härligt gyllene och krispiga. Lägg upp och servera rätt snart! RECEPT - TAPENADEIngredienser1 rejäl näve färsk persilja580 g urkärnade kalamataoliver två burkar á 290 g2 tsk kapris1 vitlöksklyfta0,5 dl rapsolja1 dl olivoljalite svartpeppar ur kvarn0,5 pressad citronen nypa saltGör såhär: Hacka persiljan grovt, häll av olivvattnet, finriv vitlöken och lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Kör till en jämn massa, bestäm själv hur slät eller grov du vill ha den. Smaka av med salt, peppar och citron! RECEPT - ROSTAD VITLÖKSMAJONÄS MED CITRON (VEGAN)Ingredienser2 vitlöksklyftor1 msk dijonsenap1 citron skal av hela, saft av halva2 dl osötad sojamjölk utan kalcium2 dl rapsolja1,5 dl olivolja1 tsk saltlite peppar Gör såhär: Krossa vitlökarna grovt och rosta i en torr och het stekpanna tills de fått fin färg. Lägg sedan samtliga ingredienser i en mixer och kör på maxhastighet tills majonäsen blivit tjock och krämig. Häll över i en skål och njut av en ljuvlig majonäs utan animaliska produkter Till detta är det även supergott att rosta ett lass pumpafrön, salta och strö över soppan…  Lantbrödet med hasselnötter kommer från boken Under Valnötsträdet, av Fanny och Anna Bergenström. De skriver helt underbara kokböcker och är enligt mig helt fantastiska matinspiratörer!  Efterrätten blev god men inte tillräckligt god för att publiceras här! Receptet ska finslipas, provsmakas och förhoppningsvis dyka upp i perfektion vid ett senare cateringstillfälle i sommar... Puss och kram på er! <3