Somrig flädermousse med blåbär, mynta och choklad
Hej alla kära!Här har det verkligen varit tomt och tyst, sommaren har inte bjudit på många timmar fritid och jag har mest bara jobbat och sovit... men nu börjar högsäsongen mattas av och det är bara en liten futtig jobbdag kvar i sommar. Sedan blir det en veckas ledighet där det ska rymmas packning, träff med massa härliga människor och andra spännande förberedelser. Veckan efter det bär det nämligen av mot Örebro och nya äventyr! Jag påbörjar en treårig Måltidsekolog-utbildning vilket skall bli hur spännande som helst. Känns både nervöst, spännande, förväntansfullt, riktigt bra och lite sorgligt. Men innan jag drar från ön tänkte jag bjuda er på ett riktigt somrigt dessertrecept. En ljuvlig avslutning på en middag eller ett uppfriskande eftermiddagsfika. Helt veganskt och hur gott som helst. Ingredienser 7-10 portioner, beroende på storlekspadet från 1 tetrapack kikärtor1/3 krm vitvinsvinäger0,5 dl socker2 dl flädersaft, koncentrat1,5 dl vatten0,5 dl vit sirap1,5 dl mandelflarn eller hackade mandlarblåbär, mynta och mörk choklad till serveringGör såhär: Lägg saftkoncentrat, vatten och sirap i en kastrull, sätt i en termometer och låt blandningen koka upp och puttra till 140°C. Undvik att röra i blandningen! Det gör att den färgas brun, vilket visserligen inte påverkar smaken så mycket men ger en sämre färg på moussen. Vispa under tiden kikärtsspadet med vitvinsvinägern med elvisp till ett fast skum. Vispa sedan i sockret till en blank maräng, den ska vara så fast att det går att vända bunken upp och ner utan att något rinner ut. När saftblandningen nått 140°, häll ner den i marängen i en smal stråle under konstant elvispning och vispa tills marängen svalnat något. Lägg sedan ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten i den, ställ i frysen över natten. Smeten kommer inte att stelna men får en fastare konsistens plus att smaken blir bättre. Lägg sedan upp i skålar vid servering och toppa med blåbär och mynta. Vi toppade med mammas nyinköpta chokladmynta - så gott! Så tips är kanske även att riva lite mörk choklad över moussen vid servering.