Sötpotatissoppa med ingefära, kokosmjölk och röda linser
Glad tisdag på er!En ny vecka har börjat efter en riktigt lyxig långhelg. Jag har varit hemma och spenderat veckoslutet med familj och vänner på Gotland och är idag tillbaka i staden som numera är hemma nummer två. Ganska skönt på sitt sätt ändå... Det bästa jag vet med att åka hem en längre stund är att äta upp allt jag har i kylen för att sedan få storhandla på nytt när jag kommer hem. Idag cyklade jag hem från affären med korgen full av härliga varor och hade så mycket inspiration att jag inte visste vad jag skulle laga! Det slutade dock med en helt ljuvlig sötpotatissoppa som riktigt värmde inifrån och ut. Trots att det egentligen inte är speciellt kallt ute så är det fuktigt och blåsigt och för mig går kylan in i benmärgen så att jag helst vill spendera alla mina vakna timmar i en varm dusch... Det är ju inte ett dugg klimatsmart att duscha så länge - då är den här soppan mycket bättre! Låt er inte avskräckas av en lång ingredienslista, soppan är busenkel och sköter sig i princip helt själv. Så självgående att jag hade tid att fixa digitala bankärenden under tiden... Ingredienser ca 3 portioner1 stor sötpotatis ca 260 g2 små morätter ca 120 g2 potatisar ca 160 gett par cm ingefära1/4 stor gul lök eller 1/2 normalstor1 vitlöksklyftaen skvätt olivolja1 tsk paprikapulver1 tsk torkad koriander1/2 tsk spiskummin1/2 tsk gurkmeja7 dl vatten1 grönsaksbuljongtärning1 dl röda linser1 dl kokosmjölk1 tsk citronsaftlite salt, ca 1-2 krm Gör såhär: Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära och lägg i en kastrull tillsammans med olivolja och kryddor. Skala och skär rotfrukterna i små bitar - ju mindre bitar desto snabbare går soppan att koka - och koka under tiden upp vatten i vattenkokaren! Fräs lök och krydd-blandningen några minuter och lägg sedan ner de skurna rotfrukterna i kastrullen. Låt dem fräsa med någon minut och häll sedan över vattnet, linserna och en buljongtärning. Du kan såklart hälla på kallt vatten i stället för kokande, det blir ingen skillnad förutom att det går lite långsammare! Koka soppan under lock tills linser och rotfrukter är mjuka, ca 15 minuter. Mixa soppan med stavmixer eller - om du som jag inte äger någon stavmixer - mosa soppan med en potatisstomp. Det går även att hälla över soppan i en mixer och mixa den där. Blanda sedan ner kokosmjölk, citronsaft och salt - smaka av! Servera gärna med färsk koriander och några skivor bröd, äter du mjölkprodukter är smulad fetaost på mackan ett superbra tips till den här soppan. Imorgon är det onsdag och vi ska på studiebesök till ett slakteri! Det är verkligen med både förväntan, oro och ångest jag går och lägger mig i kväll. Egentligen skulle jag vilja kunna slakta det kött jag äter, för en del kött äter jag ju ändå ibland, och då vill jag kunna stå för det 100% även moraliskt. Det känns fegt att vilja äta något som man egentligen inte har hjärta att framställa själv. Om man tycker att det är fruktansvärt att se upphängda, flådda och snittade griskroppar - varför ska man då äta skinka? Men frågan är hur det tankesättet funkar i praktiken... Känner jag mig själv rätt är jag inte den tuffaste när det gäller blod, djur, död och rått kött i kombination och det kan bli svårt att efterleva min moraliska ambition! Men men, det får bli en uppdatering efter imorgon. Nu ska jag hoppa iväg och koka en kopp te som jag ska avnjuta med några bitar mango och en klick kokosgrädde. Puss och kram! <3