Sicilien del 5 & 6

Godmorgon och välkomna till sista delen av studieresan till Sicilien!Vi hoppar direkt ut på gatan och in i en smal liten gränd som förvandlats till bibliotek. One like - one book! It is true, you give me like on facebook and I will give you one book! For free! var hälsningsfrasen vi fick av den gamla, och ganska skäggiga, farbrorn när vi kom.  Från biblioteket tog vi oss vidare till en av stadens stora kyrkor, där det fram till år 2014 fortfarande bodde nunnor. Framför kyrkan stod en mäktig fontän som på 1100-talet plockats isär, närmare bestämt till 600 delar, och forslats hela vägen från Venedig till Palermo. Statyerna hade dock på vissa ställen täckts med kläder, eftersom nunnorna på inga villkor kunde titta ner på spritt språngande nakna statyer. Vi fick också höra legenden om gränden bakom kyrkan. Det sades att blodet från dömda domare under medeltiden kunde rinna nerför kullerstenarna, om han blivit påkommen med att syssla med korruption. Av huden kläddes sedan en fåtölj som skulle fungera som ett avskräckande exempel för att förhindra korruption bland framtida domare...  Väl inne i kyrkan blev vi nästan mållösa av allt det vackra. Men att se hur nunnorna, fram tills alldeles nyligen, hade bott var som att kliva in i en annan värld. Vi fick höra hur nunnorna var tvungna att gömma sig längst bak, nästan uppe i taket, under gudstjänsten eftersom de inte hade tillåtelse att synas. Även om klostret för vissa var ett självvalt beslut, var det också många som tvingades dit av sina familjer om de inte hunnit gifta sig innan de fyllt tjugo. Då klipptes håret av, ryggarna piskades och kontakten med omvärlden var bruten. De bodde i små, små rum och hade varsitt handfat med kallvatten på balkongen där de gjorde sin dagliga toalett, oavsett årstid. Dock med en försvinnande vacker utsikt ner mot innergården där apelsinträden dignade av frukt.   Från högst upp i kyrktornet kunde vi se ut över hela Palermo. Vackert, även för en höjdskräckis som jag!  Väl nere på marknivå igen fick vi smaka på kärnan i detta sicilianska kloster - nunnornas produktion av marsipanfrukter. Jag som älskar både marsipan och körsbär, köpte såklart med mig det bästa av två världar - ett knippe körsbär, helt och fullt gjort av marsipan.  Stadsvandringen fortsatte! Mot en av Europas äldsta marknader där grönsaker, nötter, kött, fisk, frukt, försäljare, duvor, bröd, streetfood, kunder, ficktjuvar, hundar, trängdes om vartannat. Något av det mest uppseendeväckande var att äldre män körde omkring med barnvagnar av enklare modell, dock inte med små barn i, utan istället med gigantiska fiskar. Tydligen ett slags kontinuerligt pågående lotteri, där den lyckliga vinnaren fick med sig fisken hem. Men det var inte vara fiskar som fick åka vagn, också hela, flådda får åkte omkring och i gångarna mellan stånden där människor trängdes, körde - och tutade - också ofattbart tungt lastade vespor med en oftast ofattbart gammal förare. Vi blev serverade typisk streetfood från Palermo; gryta med komage, smörgås med komjälte, kall och kokt komule, kotunga och kollagen, kokt bläckfisk samt grillad komage på spett. Det var en mental påfrestning för mig som i vanliga fall konsumerar högst en inälva vart femte år...  Resten av eftermiddagen och kvällen gick åt till att vila, för att sedan äta mera mat och prova barutbudet i Palermo. Så, vi tar oss direkt vidare till nästa dag, som också var den sista.  Vår sista destination var Agriturismo Fattoria Manostalla där vi fick kika på både hundar, får och får-ostproduktion. Här hade det tidigare odlats både oliver och vindruvor men efter att mycket mark gått förlorad var gården i princip övergiven när en familjemedlem till gårdens ägare bestämde sig för att återuppta verksamheten genom att starta ett agriturismföretag och erbjuda guidade uteritter till häst. Han producerade också lite ricotta och såsmåningom föddes också en restaurang och övernattningsmöjligheter. Idag producerades i huvudsak ekologisk ricotta av fårmjölk, även en del andra ostar, och det går alldeles utmärkt att förlägga sin semester hos dem eftersom de fortfarande erbjuder siciliansk agriturism.  Efter en lektion i ricottaproduktion samt en sista, himmelskt god men också fullständigt enorm, lunch så bar det av mot flygplatsen igen. Första studieresan avklarad och vi återvände till rutinerna, i väntan på nästa studieresa som går av stapeln i april med destinationen Ecuador. Tills dess blir det uppdateringar härifrån Bra, hoppas att ni vill följa med!Puss och hej!