Pintobönbiffar med paprika, ångkokat mos och avokadosalsa
Hejsan svejsan!Onsdag morgon och jag ska snart i väg till slakteriet, är ganska nervös! Så länge delar jag med mig av ett recept på sinnessjukt goda bönbiffar från häromdagen. Jag hittade torkade pintobönor i den orientaliska matbutiken förra veckan och passade på att köpa hem och koka ett gäng. Jag tillhör dem som inte använder torkade bönor så ofta eftersom jag tänker att det är så sjukt krångligt att hinna lägga i blöt och koka dem innan man kan använda. Men ju mer jag ändå tvingar mig till det desto mer upptäcker jag att det ju inte är ett dugg krångligt! Bönorna lägger jag helt enkelt i blöt över natten och så sätter jag på och kokar dem precis när jag kommer från skolan och ändå kanske ska äta mellis eller ta en kopp kaffe. Sen är bönorna klara och bara att använda till middagen! Man kan ju dessutom koka ett lass när man har tid och sedan förvara i frysen eller i kylen om man bara vill spara dem några dagar. Så nu ska det definitivt bli mer torra bönor! Både mer ekonomiskt och klimatsmart. Oavsett om ni använder torkade eller färdigkokta bönor tycker jag i alla fall att ni ska prova dessa biffar med tillbehör! Ni kommer inte bli besvikna. Ingredienser - pintobönbiffar ca 12 biffar7-8 dl kokta pintobönor andra bönor går också bra, tex kidney, vita eller bruna1 paprika1/2 gul lök1/2 dl vatten2 msk olivolja 1 msk till paprikan och löken och 1 msk till smeten1 tsk torkad koriander1 tsk spiskummin1 tsk torkad oregano1 msk potatismjöl1 msk balsamvinäger1 tsk salt ev lite mindre, smaka av!lite svartpepparvalfri olja att steka biffarna i Gör såhär: Tärna paprika smått, skala och finhacka löken och fräs i 1 msk olja tills paprikan blivit mjuk. Mosa ihop bönorna med vattnet i en bunke (använd antingen en potatisstomp, stavmixer eller kör bönorna och vattnet till en grov massa i matberedaren), tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda väl. Forma biffar med blöta händer, lägg upp på ett fat och låt biffarna vila i kylen ca 15 min eller längre. Stek sedan biffarna i olja tills de fått fin färg på båda sidorna och är klara rakt igenom. Potatismoset gjorde jag genom att tärna och ångkoka ca 6 potatisar mjuka och sedan mosa dem tillsammans med en skvätt havremjölk, en klick smör eller kokosolja utan smak, salt, peppar och muskotnöt. Salsan gjorde jag genom att tärna 6 körsbärstomater, 1 avokado och 1 selleristjälk. Lägg i en skål tillsammans med saften av 1 lime, några valnötskärnor, lite örtsalt och några drag med svartpepparkvarnen. Hoppas att ni har en fantastisk lillördag! Puss och kram <3