Personalmiddag och en herrans massa mat!
Hejsan!Häromdagen gjorde jag något fantastiskt roligt. Det vankades personalmiddag på jobbet och jag fick stå för maten! På grund av ljuset är bilderna tyvärr katastrofala MEN maten blev riktigt lyckad. Det blev en växtbaserad middag - med undantag för en härligt krämig laxröra - och faktiskt uppskattad av samtliga. Korianderjordgubbarna och de lime- och ingefära marinerade zucchinistrimlorna bara måste ni prova! Så fräscht, gott, syrligt, sött, hett och så himla gott. KoriandergubbarIngredienser1,5 kruka färsk koriander1 lime1/3 färsk chili1 nypa salt1 dl olivolja 1 låda jordgubbar2 nektarinerGör såhär: Finhacka koriandern och lägg den i en bunke. Tvätta limen, finriv skalet, pressa ur saften och lägg detta till koriandern. Tvätta och finhacka chilin, tvätta, rensa och skiva jordgubbar och nektariner och blanda ihop samtliga ingredienser i bunken. Låt stå i övertäckt i kylen ca två timmar. Jag serverade korianderjordgubbarna på rutor av fröknäcke (här är mitt favoritrecept som jag alltid använder) tillsammans med skivad avokado och skivade rädisor. Galet gott. Lime- och ingefärsmarinerade zucchinistrimlor Ingredienser1 limeca 6 cm ingefära2 msk agavesirap eller flytande honung 1 nypa salt 1/3 chili1 dl olivolja1 zucchini Gör såhär: Tvätta och finriv limen, pressa ur saften och blanda skal och saft med skalad och finriven ingefära, finhackad chili, salt, agave och olivolja. Tvätta sedan zucchinin och strimla ner den i marinaden med hjälp av en osthyvel, potatisskalare eller mandolin. Låt stå övertäckt i kylen minst två timmar. Fantastiskt fräscht tillbehör en sommarmiddag! Rökt laxröraLaxröran är också en hit, prefekt på en bit bröd som snacks eller bara med kokt färskpotatis och några tomater. Enkelt men lyxigt! Ingredienser räcker till ca 15 personer som tillbehör 1,5 l creme fraiche 200 g philadelphia 1 kruka dill1 citron0,5 -1/3 färsk chili1 rödlök1 vitlöksklyftaliten skvätt olivolja400 g kallrökt lax125 g varmrökt laxsalt pepparGör såhär: Tvätta citronen, finriv skalet och pressa ur saften. Finhacka dill, chili rödlök och vitlök. Sönderdela laxen, antingen med händerna eller lite slarvigt med en kniv. Blanda ihop samtliga ingredienser, smaka av med salt, peppar och chili! Låt gärna stå över natten så att smakerna hinner sätta sig ordentligt. MelonsalladDet här är en sallad som passar till det mesta. Härligt tillbehör till grillat till exempel!Förslag på ingredienser och tillvägagångssätt Ingredienser1 liten vattenmelon2 pkt fetaost1 kruka sallad1 liten påse färsk bladspenat1 burk oliverpumpafrönGör såhär: Tärna melon och fetaost, skölj och sönderdela sallad, häll av olivvattnet och blanda ihop alla ingredienser till en fräsch sommarsallad. Ugnsbakade grönsakerEn klassiker - så okomplicerad och så god. Snabbt att laga, mustiga smaker, fina färger och en ljuvlig doft som sprider sig i köket... Ingredienser2 klasar små kvisttomater4 rödlökar 2 aubergineBalsamvinägerMycket olivoljaLite agavesirapNågra nypor flingsalt Gör såhär: värm ugnen till 225°. Skölj tomaterna, skala och klyfta löken, skölj och skiva auberginerna och lägg allt i en långpanna. Jag brukar lägga i tomaterna med kvistarna kvar! Ringla över lite balsamvinäger, rikligt med olivolja och ett litet stänk agavesirap. Sprinkla lite flingsalt och vänd runt grönsakerna så att allt blandas. Rosta i ugnen tills grönsakerna är mjuka och fått fin färg, ca 20-30 min men håll koll hela tiden och öppna gärna luckan för att släppa ut lite ånga. Bön- och dillkrämEn piggt grön röra, krämig och mättande. Jättegott tillbehör!Ingredienser ca 7 dl 2 burkar vita bönor 480 g2 krukor dill1 citronknappt 1 tsk saltett par cm färsk chili1,5 dl mild olivolja0,25 dl rapsoljaGör såhär: Skölj bönorna, hacka chilin, tvätta citronen, finriv skal och pressa ut saften och lägg alla ingredienser utom en kruka dill i en mixer eller matberedare. Kör till en jämn kräm och smaka av, kanske mer salt? Grovhacka sedan den sista krukan dill och vänd ner i krämen strax före servering. Även den här röran görs med fördel dagen innan! Basilikapesto Ännu ett recept på pesto... Skördade i min lilla odlingslåda och chockades över hur mycket basilika det fanns! Den här peston är ett toppengott tillbehör och den här gången fick den utgöra fyllning i pestosnurrorna jag skrivit om tidigare. En vanlig vetedeg som kavlas ut och fylls med philadelphila eller crème fraîche, pesto och riven ost, rullar ihop, penslas med ägg, toppas med goda frön och gräddas till en gyllene dröm. MUMS! Ingredienser ca 5 dl 180 g färsk basilika1 knippe persilja2 vitlöksklyftor3 dl solrosfrön 1 dl pumpafrön1 citron, saftenknappt 1 tsk salt0,5 dl rapsolja1-3 dl mild olivolja beroende på hur fast eller lös du vill ha peston!Gör såhär: Lägg samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till en slät sås, mer eller mindre fast. Börja med en mindre mängd olja och tillsätt mer efter hand. Var noga med att välja en mild olivolja! Är oljan för pepprig blir peston väldigt stark... PestosnurrorIngredienser 25 g jäst5 dl ljummet vatten5 dl dinkelmjöl5 dl vetemjölsaltolivoljaca 75 g pesto200 g creme fraiche eller philadelphiavalfri mängd riven ost, minst 30 gliten skvätt olivolja1 ägg pumpafrönGör såhär: Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet. Tillsätt salt och olja och rör tills jästen löses upp. Tillsätt mjölet och rör och knåda till en fast deg, eventuellt behövs mer mjöl. Täck bunken med en handduk och låt jäsa ca 60 min. Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord, bred på färskost eller crème fraîche, pesto, ost och ringla lite olivolja över. Rulla ihop degen till en korv och skär den i skivor. Lägg på smord eller bakplåtsklädd plåt med snittytorna upp - som om du skulle baka bullar! Låt jäsa 30 min till under bakduk. Värm ugnen till 225°, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite pumpafrön. Grädda ca 15 min tills de fått fin färg. Låt svalna och njut! Hoppas att ni nu fått lite inspiration till sommarens alla härliga middagar,puss och kram! <3