Morotspannkakor med orientalisk gryta, fetaost, avokado och ruccola
Hej mina fina! Det är torsdag igen... jag har sagt det förut men jag säger det igen; jag FÖRSTÅR bara inte hur veckorna kan gå så fort? Det var ju nyss söndag! Tiden bara rasar iväg och dagarna är fyllda med utflykter, praktiska moment, laborationer, seminarier och en herrans massa plugg. Sen kommer jag hem till den stora luftiga lägenheten mitt i stan, lagar mat och pluggar lite till. En oas i tillvaron trots stadslivet utanför och det intensiva pluggandet. Häromdagen hittade jag en orientalisk livsmedelsbutik med stort utbud, så jag som bara skulle ta en snabbtitt blev kvar en stund och kom ut med betydligt fler varor än jag planerat! Resultatet blev en revidering av måndagens pannkakor; det blev morotspannkakor med orientalisk gryta, fetaost och avokado. Visst önskar jag ofta att jag kunnat förmedla smaker till er genom datorskärmen, men den här rätten är något utöver det vanliga. Helt otroligt god! Grytan går ju såklart även att använda i andra sammanhang, resterna åt jag till exempel upp tillsammans med några kikärtor och överblivna quinoabiffar. Smarrigt värre vill jag lova! Grytan är gjord på en höft, alla mått är ungefärliga. Men det är inte speciellt mycket som kan gå fel, glöm inte att smaka av hela tiden så kommer du att få en fantastiskt god gryta. PANNKAKORNA Ingredienser ca 3 portioner 1 dl mörkt teffmjöl 1 dl havremjöl 0,5 dl rismjöl 0,5 dl sojamjöl 1 msk psylliumhusk lite örtsalt 4 dl havremjölk 1 ägg 1 skalad och riven morot kokosolja att steka i ev. lite vatten att spä ut med Gör såhär: Börja med att blanda alla torra ingredienser i en bunke. Knäck ägget, häll ner mjölken och/eller vattnet och blanda till en klumpfri smet. Häll sedan i den rivna moroten och låt smeten vila ca 15 minuter. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och häll i ca 1 dl smet per pannkaka. Smeten blir ganska tjock och behöver bredas ut med stekspade eller slickepott för att täcka hela pannan, häll eventuellt i lite vatten om du upplever att smeten är alldeles för tjock. Tänk dock på att för mycket vatten kan göra pannkakorna svåra att vända! Stek pannkakorna gyllenbruna på båda sidorna och lägg upp på ett fat. Tips är att sätta ugnen på 100° och lägga pannkakorna i en ugnsfast form med folie över i ugnen medan man väntar på att alla blir klara. ORIENTALISK GRYTA Ingredienser 1 gul lök några cm färsk ingefära lite olivolja en rejäl bit squash en liten aubergine två blad mangold ca 1 msk lantbuljong' ca 3 tsk garam masala ev lite örtsalt och svartpeppar spiskummin en skvätt kokosmjölk, till lagom konsistens Gör såhär: Finhacka löken och ingefäran och fräs på medelhög värme i lite olivolja tills löken mjuknat. Tärna under tiden squashen och auberginen, strimla mangolden, tillsätt allt i stekpannan och stek mjuka på medelhög värme. Häll sedan på kokosmjölk till lagom konsistens, ca 2-3 dl, krydda med buljong, garam masala och kanske lite salt och peppar. Låt puttra några minuter och smaka av. Blir grytan för lös är det bara att låta den puttra lite längre, så avdunstar vätskan. Tänk på att inte ha för hög värme, då fastnar det i botten. Vid servering: lägg en pannkaka på en tallrik, lägg på en rejäl klick gryta, smula över lite fetaost, lägg på ruccolasallad och tunt skuren avokado och toppa slutligen med svarta sesamfrön. Lägg ihop, ät och njut! Det var allt för mig i kväll, nu skall jag återgå till spannmålsproduktion, jordmånsbildande faktorer och global vädercirkulation... Önskar er alla ett trevligt slut på veckan!Puss och kram <3