Mellismuffins med äpple och banan
Hej! Hoppas ni alla har det bra! Nu när skolan har dragit igång igen med alla läxor, är man definitivt i behov av gott mellis. Här kommer ett recept på raffinerat socker-fria och glutenfria muffins som är jättegoda som en liten extra energiboost på eftermiddagen. De är inte så söta, så de passar kanske sämre som dessert eller fika. Men med en skiva ost imellan, eller bara som den är, tillsammans med en god kopp te eller kaffe äter i alla fall jag den gladeligen som mellanmål. Antingen hemma eller to go! Ingredienser till 16 muffins ca 850 g syrliga äpplen +/- 20 g är ingen fara 2 bananer 2 ägg 1 dl youghurt 0,5 dl rismalt alternativt honung, mängden kan då behöva justeras eftersom honung är sötare 50 g smält smör 0,5 dl kokosmjöl 1 dl mandelmjöl 1 dl rismjöl 2 dl bovetemjöl 2 tsk bakpulver 1 krm bourbon vanilj 0,5 dl kokosflingor 2 tsk kardemumma 1 tsk kanel 1 dl hackade nötter jag hade 0,5 dl hasselnötter och 0,5 dl mandlar Gör såhär: Sätt ugnen på 180°C. Grovriv äpplena och mosa bananerna noggrant. Vill du så kan du skala äpplena innan men jag tycker att skalen ger en fin färg. Rör samman äpplen, bananer, ägg, youghurt, rismalt och smör i en rymlig bunke. Blanda övriga ingredienser utom nötterna i en annan bunke. Rör sedan ihop äppelsmeten med de torra ingedenserna och även nötterna. PLacera muffinsformar på en plåt och klicka ut smeten. Du kan fylla formarna ganska rejält eftersom muffinsarna inte reser sig på mycket. Grädda ca 40 min, men passa noga då alla ugnar är olika! När de är klara skall de vara fasta men varken smuliga eller smetiga. Prova gärna med en sticka! Är du nötallergiker är det bara att byta ut nötterna mot tex solrosfrö eller pumpafrö. Puss och kram! <3