Måndag, Middag, Matplan
Dålig uppdatering såhär över jul, men nu tänkte jag – tack vare min inspirerande vän – försöka ta tag i bloggen igen. Det får väl försöka bli mitt nyårslöfte… Idag är det ju måndag. Ny vecka. Ny vecka innebär ju också en NY MATPLAN! Såhär ser min plan ut för den här veckan: Måndag: aubergin- och linssallad Tisdag: quinoasallad (röd quinoa, råa motorsbitar, majs, chiafrön, linfrön, valnötter, ett kokt ägg, kokt broccoli, räkor) med ruccola och pesto Onsdag: ugnsbakad lax, kokt råriven rödbeta, råris och ruccola Torsdag: marinerad och ugnsbakad tofu samt ugnsbakad morot och potatis, majs fredag: mandelbollar och sojafärs, ruccola och majs Receptet på aubergin- och linssallad kommer egentligen från kokboken ”Vegetariskt”, Nordstedts förlag, men som vanligt när jag lagar mat så måste jag ändra lite. Dels på grund av att jag inte har alla råvaror hemma och dels på grund av att recepten ofta är för fler än en person… Här kommer alltså min variant av aubergin- och linssallad: 2 port 5 msk olivolja 170 g aubergin 1 gul lök ca 0,5 tsk spiskummin 1 (stor) vitlöksklyfta, pressad eller finhackad 100 g gröna linser 3,5 dl vatten 2 tsk buljong (pulver) 2 msk hackad persilja (+ några blad att strö över) Gör såhär: hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna. Bryn auberginen ca 5 min, eller tills den har blivit mjuk och fått lite färg. Tillsätt sedan lök och spiskummin och bryn tills även löken fått lite färg. Häll över blandningen i en skål. Blanda buljongen och vattnet i en separat skål, hetta sedan upp 3 msk olivolja i stekpannan och bryn vitlöken. Skölj linserna och häll ner dem och buljongen i stekpannan. Sjud linserna på svag värme i ca 40 min (OBS, detta gör att linserna fortfarande är relativt hårda – MEN den äckliga smaken som råa linser har är borta. Vill du ha helt mjuka linser, så får du koka dem längre) Häll över linserna i skålen med aubergin, strössla ner persilja, peppra (salta om du vill) – ÄT. Det här är verkligen något av det godaste jag ätit… tar visserligen lite tid, men helt klart värt det. Eftersom jag bara äter en portion, har jag fryst ner salladen som blev över – perfekt att ha med som lunchlåda på jobbet. Puss och kram!