I ladugården, i naturen och i köket en lillördag
Hej mina fina!Ännu en vecka har susat förbi och det är redan torsdag. Precis en vecka kvar till första tentan, får se hur det går! Den här veckan har vi i alla fall hunnit med två olika utflyktsdagar; i måndags var vi på lantbruksgymnasium och lärde oss allt om ensilering och i går var vi vid höga kust-linjen för att lära oss om hur inlandsisen format våra jordarter, jordmånar och landskap. Den här lilla sötnosen var bara fem dagar gammal när vi klampade in i ladugården för att titta in på konventionell mjölkproduktion! "Det viktigaste målet på hela dagen är fikat" säger en av våra lärare när vi är på utflykt! Och ja, han har nog rätt. För hur mysigt är det inte att sätta sig mitt i skogen, öppna sin matlåda, böja sig bakåt för att plocka några blåbär, dricka en mugg termoskaffe och bara njuta av naturen? Det är nog det bästa med hela utbildningen. En nyinförd tradition här i det lilla kollektivet jag bor i är lillördag med tacos och vin! Så himla härlig rutin tycker jag. Igår fick vi ytterligare en gäst och det blev vegansk taco bowl med linser, tahinisås och guacamole. Såå godomligt gott. Receptet kommer ursprungligen från det här (länk) receptet men vi gjorde ändå lite på eget vis. TACO BOWL PÅ VÅRAT VIS Ingredienser 4 portioner Till linserna: 2,5 dl gröna linser 1 msk valfri olja 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 0,5 påse tacokrydda 1 msk buljong om inte tacokryddan innehåller salt! lite extra cayennepeppar, spiskummin och paprikapulver Till blomkålen: 1 blomkålshuvud ca 2 msk oliv- eller rapsolja lite citronsaft och örtsalt Till såsen: ca 0,5 dl tahini 3 msk näringsjäst (bjäst) 2 msk pressad lime valfri hetta; vi använde 1 tsk sriracha men det är bara att smaka sig fram 2 tsk sojasås ca 2 tsk agavesirap 0,5 dl havredryck Till guacamolen: 3 avokados 1-2 tsk citronsaft 1 vitlöksklyfta salt och peppar Övrigt: 1 liten påse babyspenat 2 tomater 6 mjuka tortillabröd några droppar oliv- eller rapsolja 1 kruka färsk koriander Gör såhär: Koka linserna enligt anvisningar på paketet. Värm ugnen till 175°, dela blomkålen i små buketter, lägg dem i en ugnsfast form och ringla över lite olja. Grilla i ugnen ca 25 min tills den fått lite färg. Ta ut och dressa med örtsalt och citronsaft vis servering. Gör under tiden tahinisåsen; lägg alla ingredienser i en skål och blanda väl. Smaka av! Kanske mer hetta? Sälta? Sötma? När linserna är klara kan du halvera och skiva rödlöken och finhacka vitlöken. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull eller rymlig stekpanna, lägg i löken och fräs på medelhög värme tills den blivit mjuk men inte blivit bränd! Rör ofta och ha inte för hög värme. Ha sedan i linserna och kryddorna. Blanda väl och smaka av! Tortillabröden tillreder du genom att skära dem i remsor och lägga på en baklåtsklädd plåt. Droppa lite olivolja över och grädda ca 10 min på 175° tills brödremsorna är krispiga. För att göra guacamolen lägger du avokadoköttet i en bunke tillsammans med pressad eller finhackad vitlök, lite citronsaft, salt och peppar. Mixa allt slätt med stavmixer och smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt, citron eller peppar. Gör även en enkel sallad genom att tärna tomater och blanda dessa med babyspenat i en skål. Vid servering är det sedan bara att lägga upp alla goda komponenter på tallrikar, ringla tahinisås över allt ihop och toppa med massor av koriander. Allvarligt beroendeframkallande och så vansinnigt gott... Om inte en lillördag så varför inte en fredag eller lördag? Det är aldrig fel tillfälle för taco bowl. Önskar er alla en fortsatt härlig vecka!Puss och kram <3