Hungrig onsdag!
Efter träningen idag fixade jag ihop en liten sallad med lättsmält, glutenfritt, tiamin-, fosfor- och magnesiumspäckat bovete som bas! Mättande, nyttigt och väldigt gott. Tog heller inte vansinnigt lång tid att göra, ca 30 min. Ingredienser: 0,75 dl helt bovete 0,5 dl röda linser 100 g aubergine 1 gul lök 1 morot 3 msk olivolja 2 tsk buljong 0,5 tsk chiliflakes 1 tsk timjan Valfria tillbehör: räkor, solrosfrö och ruccola. Börja med att koka bovetet och linserna i varsin kastrull. Koka upp vatten och skålla bovetet innan du kokar det i 1,5 dl vatten - då försvinner färgämnet fagopyrin som kan irritera ögats slemhinnor. Linserna sköljer du i kallt vatten innan de kokas i 1 dl vatten. Koka både linser och bovete tills vattnet är borta, tar ca 10-15 min. Under tiden kan du tärna auberginen, hacka löken och krossa vitlöksklyftan. Lägg detta tillsammans med olivoljan och kryddorna i en stekpanna. Fräs på medelhög värme tills auberginen och löken har fått lite färg och blivit mjuka. Då kan du skala och riva ner moroten i stekpannan. Fräs ytterligare en stund. Blanda sedan ner aubergineröran, linserna och bovetet i en skål - färdigt! Jag valde att lägga till lite räkor också, men de la jag separat i tallriken eftersom jag fryser in hälften av salladen och då inte vill frysa in räkorna igen, då de redan varit frysta och tinade en gång. Dessutom åt jag - såklart - ruccola till, och toppade med solrosfrön. Men det är helt frivilligt och det går utmärkt att äta annan sallad till (om man vill) eller toppa med andra fröer eller nötter om man känner för det. Puss och kram!