Grön pesto på basilika och nässla
Hej vänner!Nu har mina basilikaplantor vuxit till sig och jag kan börja skörda ordentligt! Så mycket att jag till och med får ihop en rejäl burk pesto på dem. Jag tycker dock att basilikasmaken blir lite väl intensiv och spär därför gärna ut peston med lite mildare gröna blad. Som nässla! Även perfekt sätt att ta tillvara på trädgårdens ogräs... Och ja, jag får väl erkänna att jag är lite av en pestonörd. Det är det godaste jag vet, till typ allt! Den här peston blir så farligt god att den nästan går att bara äta med sked rakt uppochner. Prova! Ingredienser 1 burk20 g nässlor torrvikt 20 g citronbasilika20 g vanlig basilika2 dl solrosfrönca 1,5 dl olivoljaca 2 nypor saltnågra drag med svartpepparkvarnen 1 finhackad vitlöksklyftaca 1 msk citronsaft1 tsk näringsjäst för att runda av smaken. Kan uteslutasGör såhär: Koka upp vatten, lägg nässlorna i en sil eller ett durkslag och häll det kokande vattnet över dem. Nu bränns inte nässlorna längre! Så nu kan du plocka bort eventuellt skräp, stjälkarna och bara lägga bladen i en matberedare. Lägg även ner basilikan, solrosfröna, vitlöken och ca 0,75 dl olivolja. Mixa tills allt är finfördelat, stanna mixern och smaka av. Tillsätt salt, peppar, citron, mer olivolja och eventuellt näringsjäst efter tycke och smak. Mixa igen till en krämig pesto. Häll upp i en ren burk eller skål och servera till exempel med nykokt pasta eller knaprigt knäckebröd. Den passar även jättebra som tillbehör till middagar med kött, fisk, grönsaker, eller som dipp till chipsen. Välj ditt favoritanvändningsområde! Puss och kram! <3