Glutenfritt surdegsbröd samt smoothie med lingon och ingefära
Glad lördag alla fina! Det är ju helg och vad kan vara bättre än en riktigt härlig helgfrukost? Jag har under veckan satt igång en glutenfri surdegsgrund och igår premiärbakade jag ett solros- och nyponbröd på den! Glutenfritt bröd måste man ju oftast låta svalna helt innan man äter det, gärna låta det vila över natten, så gissa om jag var förväntansfull imorse när jag skulle provsmaka. Och det blev bra! Ett klart godkänt första försök och jag ser fram emot många härliga surdegsbröd under hösten. Jag har utgått från dessa instruktioner när jag gjorde grunden och experimenterade mig sedan fram till ett brödrecept. Såhär gjorde jag:Ingredienser 1 limpa2 dl glutenfri surdegsgrund1 msk honung5 dl ljummet vatten100 g bovetemjöl100 g havremjöl50 g mörkt teffmjöl70 g rårismjöl20 g nyponskalsmjöl2 msk psylliumhusk1 dl solrosfrön1,5 tsk salt2-3 msk rapsoljaGör såhär: Blanda ihop surdegsgrund, honung och vatten i en rymlig bunke och blanda sedan ihop alla torra ingredienser i en annan bunke. Blanda ner mjölblandningen i degvätskan och rör ordentligt. Det blir en ganska lös deg, någonstans mellan kakdeg och bröddeg. Smörj sedan in en brödform som rymmer 1,5 liter med olja och häll ner bröddegen. Täck med plast och låt jäsa på ett varmt ställe, tex över kylskåpet, ca 4 timmar. Värm sedan ugnen till 250 grader, ta av plasten från brödet som ska ha jäst upp en bit och pudra lite bovetemjöl på brödet innan det får gräddas i ugnen 25 min. Sänk sedan värmen till 200° och grädda ytterligare 35 min. Låt brödet svalna och låt det gärna vila över natten. Lossa sedan brödet från formen och själp upp på ett fat eller bräda. Vips, så har du en prefekt frukost! Jag är ju en sån person som gärna dricker en smoothie till frukost också, så idag blev den en lingon- och ingefärasmoothie. Toppengott och mättande! Ingredienser 1 glas2 dl havremjölken liten bit ingefära0,5 dl cashewnötter1 msk chiafrön1-2 tsk citronsaft0,5 banan3 färska dadlar1,5 dl frysta lingonev lite vatten att spä medGör såhär: Mixa mjölk, ingefära och nötter till en jämn vätska. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en jämn smoothie. Den blir ganska tjock och krämig så vill man ha den rinnigare är det bara att tillsätta lite vatten. Häll upp i glas och njut! De härliga mackorna har jag toppat med humus, tomat, spenat, koriander, brieost och basilika. MUMS!Själv ska jag ägna lördagen åt att plugga och i kväll väntar festligheter. Önskar er alla en härlig helg!Puss och kram <3