Glutenfri äppelpaj med kokos, kardemumma och kanel
Hej på er!Det börjar dra ihop sig mot både höst och helg, så varför inte slå ihop två goda ting och baka en äppelpaj för att festa till helgen? Jag bara älskar att gå ut i sensommarvärmen med mitt durkslag, hämta in några solvarma äpplen, mixa ihop en deg och låta köket fyllas med ljuvliga dofter... Häromdagen kom mormor och morfar förbi på middag och vi avslutade en trevlig kväll med den här härliga äppelpajen. Hett tips till er inför helgen! Låt er inte avskräckas av den långa ingredienslistan, kakan är otroligt enkel att baka! Ingredienser 1 stor pajform0,75 dl sojamjöl0,75 dl teffmjöl + lite extra till utbakning0,5 dl mandelmjöl0,5 dl potatismjöl0,5 dl bovetemjöl0,5 dl brunt muscovado råsocker1-2 msk vatten150 g kylskåpskallt smörca 1 kg äpplen1 msk kanel1 msk kardemumma1 msk brunt muscovado råsocker2 msk strösocker1,5 dl kokos2 ägg100 g smör1 krm vaniljpulver0,5 dl strösocker Gör såhär: Mixa ihop mjölena, 150 g smör, 0,5 dl brunt muscovado råsocker och lite vatten (ta hellre för lite än för mycket och tillsätt efter hand, för mycket vatten gör degen helt smetig) till en jämn degklump. Tryck med hjälp av lite extra mjöl på händerna ut degen i en pajform, både i botten och upp längs kanterna. Ställ in pajskalet i kylskåpet och låt vila ca 1 timme. Skölj, kärna ur och skiva under tiden äpplena. Blanda dem i en bunke tillsammans med kanel, kardemumma, socker och kokos. Värm ugnen till 175° och grädda pajskalet ca 15 min. Smält under tiden 100 g smör, knäck äggen i en liten bunke och vispa hastigt ihop dem med en gaffel. Ha i smält smör, socker och vanilj och vispa runt. När pajskalet är färdiggräddat, ta ut det och fördela äpplena i det och häll äggsmeten jämnt över alltihop. Grädda ytterligare ca 30 min. Ta ut och låt svalna lite, avnjut ljummen med vaniljglass, lättvispad valfri slags grädde eller vaniljsås... Ljuvligt gott, mättande, somrigt och höstigt på samma gång. Vad mer kan man begära? Sköt om er och njut av helgen!Puss och kram <3