En färgstark, växtbaserad och fantastiskt god trerättersmiddag

Hejsan hoppsan! Det kan kanske vara lätt att tänka enstaka komponenter eller tillbehör när man tänker vegetariskt, veganskt, glutenfritt och laktosfritt på samma gång - kanske bönor istället för köttfärs, tofu istället för ost, men sen? En hel trerättersmiddag är kanske det inte lättaste att komma på! Men det går och det blir så magiskt gott. Den här middagen är inte 100% vegansk, men det går utmärkt att byta honungen mot agavesirap och äggen mot fiberhusk eller chiafrön + extra vätska. Är man nötallergiker kan man byta ut nötterna mot extra frön, tex sesam, solros eller hampa. En tillåtande middag för alla gäster!Recepten är för tre personer om inget annat anges FÖRRÄTT - TRE SORTERS FRÖKNÄCKE Till förrätt serverades fröknäcke enligt mitt favoritrecept som du hittar här. Just den här gången använde jag mig av 0,5 dl majsmjöl, 0,5 dl sojamjöl, 1 dl bovetemjöl, 1 dl solrosfrön, 0,75 dl linfrön, 0,75 dl sesamfrön samt örtsalt och rosmarin som smaksättning. Jag skar ut rektanglar innan jag gräddade knäcket, så gick det enkelt att bryta isär bitarna när knäcket svalnat. Jag la tre bitar knäcke på varje tallrik; en med grön pesto på basilika och nässla som du hittar recept på här, en med ugnsrostad morotspesto och en med aubergine- och valnötsröra med timjan och persilja.  UGNSROSTAD MOROTSPESTOIngredienser räcker till en hel burk, ca 6-8 portioner4 morötter3 msk + 1 dl olivolja2 dl solrosfrön1 vitlöksklyftaca 4 cm ingefära (12 g skalad)0,5 tsk gurkmejanågra droppar citronsaft, salt och pepparGör såhär: Värm ugnen till 200°. Skala morötterna, skär i smala stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla 3 msk olivolja över och rosta i ugnen ca 40 min, tills morötterna fått färg och blivit lite knapriga. Rosta under tiden solrosfröna i en torr och het stekpanna tills de blir gyllenbruna men inte brända. Passa noga för det går fort mot slutet. Skala och finhacka vitlöken, skala och finriv ingefäran och lägg dem tillsammans med solrosfröna i en matberedare. Lägg även i morötterna när de är klara och har svalnat något, gurkmejan, ca 0,5 dl olivolja och mixa till en jämn kräm. Tillsätt mer olivolja efter hand och smaka av med salt, peppar och citron. Voilá!  AUBERGINE- OCH VALNÖTSRÖRA MED TIMJAN OCH PERSILJAIngredienser 120 g aubergine7-10 msk olivolja1 tsk timjan1 dl valnötter0,5 vitlöksklyftaett litet knippe persiljanågra droppar citronsaft, salt och pepparGör såhär: Sätt ugnen på 200°. Skär auberginen i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla ca 2 msk olivolja över och strö på timjan. Om du använder färsk timjan, rör istället ner den med persiljan på slutet Rosta i ugnen ca 20 min tills auberginen är mjuk och har fin färg. Finhacka under tiden valnötterna, den halva skalade vitlöksklyftan och persiljan. Lägg allt i en bunke. Tillsätt även auberginen när den är klar och ca 4 msk olivolja. Mixa med stavmixer tills det har blivit en jämn röra, smaka av med citron, salt och peppar och kanske mer olivolja. Rör till sist ner persiljan. Färdigt!  I mitten står även ett glas grön gazpacho. Gästerna var nöjda med smaken men själv är jag inte tillräckligt nöjd för att publicera receptet utan att ha provlagat den en gång till. Grundsmakerna är i alla fall nässla, citronmeliss, selleri och äpple för den som vill experimentera på egen hand...  VARMRÄTT - BURGARE PÅ OLIVER, SOLTORKADE TOMATER OCH RAMSLÖK, TILLSAMMANS MED HAMPAPANERADE RÖTPOTATIS- OCH MOROTSSTRIPES, UGNSROSTAD KETCHUP, RUCCOLA OCH VINÄGRETTE En mycket lång titel presenterar den här mycket goda huvudrätten. Många komponenter som tillsammans ger en smakexplosion i munnen! Mums så gott. Receptet på ketchupen finns här, instruktioner för hampapanerade stripes hittar du om du klickar här och resten kommer nu... Till tre personer använde jag 3 medelstora sötpotatisar, 2 morötter, 4 msk hampafrön och ca 4-5 msk olivolja.  VEGETARISKA BURGARE MED OLVER, SOLTORKADE TOMATER OCH RAMSLÖK Ingredienser ca 10 burgare10 st soltorkade tomater 290 g svarta urkärnade kalamataoliver470 g kokta kikärtor30 g ramslöksalt och pepparlite citronsaft3 msk olivolja om du använder soltorkade tomater i olja kan du minska till 1 msk olivolja2 ägg0,5 dl havremjölolja att steka iGör såhär: Lägg de soltorkade tomaterna i blöt ca 20-30 min om du inte använder tomater i olja. Skölj kikärtorna noga om du använder färdiga på burk, grovhacka ramslöken och lägg alla ingredienser förutom ägg och havremjöl i en matberedare. Mixa slätt och smaka av med salt, peppar och citron. Tillsätt sedan ägg och hvremjöl och mixa så att allt blandas jämnt. Låt stå ca 10 min och hetta sedan upp olja i en stekpanna. Klicka i smet, ca 2 msk per burgare, och stek på medelhög värme tills de får fin yta och är genomklara. De är lite knepiga att vända, så ta det försiktigt och håll inte på och peta för mycket på burgarna innan de är klara, då går de sönder. Lägg dem förslagsvis i en form med folie över när de är klara, så att inte den första hinner kallna innan den sista är klar!  VINÄGRETTEMycket enkel variant som jag bara vispade ihop utan att tänka. Ingredienslistan och instruktionerna ser ut ungefär som följer, men se det mer som riktlinjer som du sedan kan improvisera utifrån. Ingredienserca 2 msk vit balsamvinägerca 0,5 tsk senapca 0,5 tsk honunglite salt och pepparca 0,75-1 dl olivoljaca 0,25-0,5 dl rapsoljaGör såhär: Rör ihop vinäger, senap, honung, salt och peppar. Droppa sedan i oljan under konstans vispning, först lite olivolja, sen rapsolja och sen lite olivolja igen. Smaka av hela tiden!  Lägg upp alla delar av huvudrätten snyggt på en tallrik och servera! Strålande gott.  EFTERRÄTT - CASHEWGLASS MED SMAK AV CHOKLAD, CITRON OCH VANILJ, TILLSAMMANS MED NÖT- OCH KOKSFLARNRecept på detta hittar du här. Perfekt avslutning på en härlig sommarmiddag!  Hoppas att detta kunde bringa lite inspiration till fler gröna middagar!Puss och kram <3