En återkomst och en tillbakablick
Hej alla fina, fina!Här var det lite tomt ja... Hela hösten har rusat förbi i raketfart utan att ens ta en andningspaus här på bloggen. Mat har jag visserligen lagat men allt fotande, skrivande och redigerande har fullständigt drunknat i tentor, seminarier, kurslitteratur och rapportskrivande. Inte ens julledigheten bjöd så många lugna stunder; när man väl är hemma finns det massor hinna med, så mycket att göra, så många att träffa... Nu däremot, när terminsslutet närmar sig och det mesta börjar bli klart, finns det tid att andas ut. Min plan är att bloggandet ska få en lika självklar plats i vardagen som allt annat - jag har ju massor att berätta! Jag vill skriva om all mat jag lagar men framför allt vill jag berätta om utbildningen i Måltidsekologi där jag nu snart påbörjar min andra termin. Under första terminen läste vi först Agroekologi där vi fått en förståelse för hur vår odling och produktion av livsmedel påverkar och i många fall stör naturens kretslopp och ekosystem som är så finurligt uttänka. Jag har för första gången på riktigt förstått vilken allvarlig katastrof det skulle bli om, eller kanske snarare när, oljan tar slut. Vi skulle inte bara kunna åka bil vart vi ville, vi skulle inte heller ha någon mat eftersom hela vårt livsmedelssystem är uppbyggt på olja som energikälla. Det verkar gälla att komma på nya smarta lösningar NU om vi vill kunna äta även i framtiden. Jag tror dock inte att de där lösningarna är så himla långt borta. Under kursen har vi fått se många alternativa odlings- och produktionssystem som skulle kunna fungera men det gäller att vi alla hjälps åt för att få en förändring att ske. Kurs nummer två var Sensorisk och Sinnesupplevelser där vi lärde oss om sinnenas betydelse för smaken och upplevelsen av en måltid. Jag har lärt mig om smaksinnets anatomi, att mängden beska man uppfattar i mat kan vara genetiskt betingat, hur man gör en sensorisk smakprofil för ett livsmedel samt hur och varför man ber konsumenter testa livsmedel. Vi fick sitta många långa stunder och smaka på livsmedel efter livsmedel för att göra intensitetsbedömningar för alla möjliga egenskaper dessa livsmedel skulle kunna ha; smak av nöt, doft av skog, mörkt eller ljust utseende, len eller sträv känsla i munnen, och så vidare i oändlighet kändes det som... En rapport skulle skrivas, en poster skulle göras och på fredag avslutas allt med opponering och konferens. Äntligen! Nästa kurs som väntar runt hörnet heter Mat och Miljö vilket jag inte tycker skulle kunna låta mer rätt!Här kommer en liten liten inblick i julledigheten hemma hos familjen på Gotland (nej det har inte ens gått en vecka sen jag åkte därifrån och ja, jag saknar dem redan) och imorgon lovar jag att det kommer recept på supersmarriga vegopuckar! Puss och kram! <3