Den traditionsenliga äppelmusten

Hej vänner!   Idag fick jag göra något riktigt intressant. Under den dryga veckan jag hunnit vara här, har det skördats ton efter ton äpplen. Glöm det där jag skrev om småskalig produktion - över 15 ton äpplen har samlats ihop och körts till ett närliggande musteri och otaliga kartonger, lådor, korgar och hinkar med äpplen fyller både garage och kök. Idag gjordes det dessutom egen äppelmust här på gården! Drygt 200 kg äpplen och päron gick åt till ca 130 liter klar, fräsch, fyllig och otroligt god must.                     Frukten får först bada lite i en balja, för att skölja av den värsta smutsen, sen fiskas de upp och blir till mos i en malanda, kvarnliknande apparat som drivs av en traktor. En tandad cylinder snurrar runt och två plattor turas om att med kortsidorna pressa frukten mot cylindern.                          När baljan med mos är full töms den i den stora pressen. Här ligger fruktmoset och av sin egen tyngd pressas saften ut och rinner ner i en hink. När ingen saft längre rinner av sig själv, täcks fruktmoset av brädor som man med hjälp av skruvstäd och muskelkraft pressar mot botten så att mer saft rinner ut.             Saften tappas i stora kärl, i det här fallet gamla mjölkhinkar, och får sedan jäsa till ungefär 6 volymprocent alkohol. Och såklart måste man också smaka lite på den helt färskpressade musten - mums!                            Den roströda traktorn, motorn till hela processen, är en riktig gammal farbror. 56 år har den varit i drift här på gården! Kvarnen och pressen är inte direkt yngre - över 100 år har de på nacken. Mustandet är ett riktigt hantverk med stark tradition, de 130 liter vi mustade idag är småpotatis jämfört med de 1000 liter som mustades i hushållen förr. Förr gjorde man även så, att när all saft pressats ur fruktmoset täcktes det med vatten och pressades en gång till. Musten som då rann ut innehöll inte så mycket socker, jäste därför inte lika mycket och fungerade som barndryck! Äppelmusten är en specialitet för området vid Bodensee, längst ner i södra Tyskland där jag är nu. Vad som är extra speciellt med den här musten är att den förutom äpplen även innehåller päron. Historiskt sett så har musten spelat en viktig roll i det dagliga energibehovet. På landsbygden hos de vanliga bönderna var energirik mat, såsom kött eller smör, dyr och maten räckte inte riktigt för att tillgodose det stora energibehovet som kom ur det fysiskt krävande arbetet på gården. Äppelmusten, full med alkohol, socker och energi, blev då räddaren i nöden som på ett utmärkt sätt täckte både törst och energibehov!   Det var dagens historielektion, hoppas ni tyckte den var spännande!   Puss och kram <3