Basilika- och kikärtskräm
Hejsan!Jag har under några veckor uteslutit både gluten- och mjölkprodukter, vilket har tvingat mig att bli ganska kreativ när det gäller smörgåspålägg. Smör och ost går ju nämligen inte och mjölkfritt smör tycker jag inte smakar så gott. Tahini med frukt, tex äpple, kiwi eller banan, är en klar favorit, men även tahini med tomat och lite örtsalt är gott. Nu har jag dock tröttnat lite på tahinismaken och i kombination med en burk kikärtor i skafferiet och alla mina basilikor blev det en krämig och smakrik basilika- och kikärtskräm! Funkar lika bra på smörgåsen som till maten eller som chipsdipp. Prova får ni se, ni kommer inte att ångra er för den är riktigt god. Ingredienser 1 burk15 g basilika helst citron- och vanlig basilika blandat men om du bara har en av sorterna går det också bra1 tetrapack kikärtor 230 g kikärtor1 vitlöksklyfta1 msk tahini2 msk citronsaft1 tsk paprikapulver, söt0,25-0,5 tsk saltnågra drag med svartpepparkvarnen0,5 dl olivolja0,25 dl rapsoljaGör såhär: Skölj kikärtorna noga tills allt skum är borta och lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Mixa till en slät kräm och smaka av. Börja gärna med en liten mängd salt och tillsätt mer efter hand - det är lättare att rädda något som har för lite salt än för mycket. Häll sedan upp i en ren burk eller skål, servera på en gång eller förvara i kylskåpet i lufttätt kärl ett par dagar. Vilket är ert favoritpålägg?Puss och kram! <3