Grekiskt lantbröd
Idag bakar jag grekiskt lantbröd igen då det var väldigt poppis hos min sambo. Detta receptet ger en limpa lantbröd om man inte vill göra två lite mindre :) Här kommer receptet:25gram jäst 1.25dl mjölk1.25dl vatten1tsk salt0.5tsk socker0.25dl olivolja4dl lantbrödsmjöl4-5dl vetemjölGör såhär:1. Värm mjölk och vatten till 37 grader och lös jästen i den. (Då jag använder bakmaskinen brukar jag dock inte värma mjölken Lr vattnet så mycket för att inte jästen ska bli för varm!)2. Tillsätt salt, socker, olja, lantvetemjö och vetemjöl tills degen inte fastnar. Spara lite vetemjöl till utbakningen.3. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma den till 1 ovalt bröd. Pudra över lite mjöl. Skär några snitt med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.5. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda längst ner i ugnen ca 30-35 minuter. Spraya med vatten ca. 10 minuter mellanrum under gräddningen, för en krispig yta. Låt svalna på galler under bakduk.