Veckans eko: nitritfritt bacon från Hanegal
När jag var på Paradiset och handlade mat häromdagen kom jag över det här paketet nitritfritt bacon. Hurra! Det är typ det svåraste att få tag på. Till och med leverantören till ekobutiken där jag bor har börjat stoppa nitrit i sitt annars nitritfria bacon, fattar inte varför. Så ni förstår varför jag blev glad. Den här produkten kommer från ett danskt företag. Genast ringer det varningsklockor, danskt + gris har inte varit känt för att vara en speciellt bra kombination. Men Hanegal är Danmarks största tillverkade av ekologiska, tillsatsfria köttprodukter och läser man på deras hemsida verkar de hålla en hög kvalitet på både tillverkning och djurhållning (även om det står att att de inte kan garantera att alla ekodjur får gå ute hela tiden vilket känns tråkigt). Det finns absolut plats för förbättrning och jag förespråkar såklart alltid att köpa från så små producenter som möjligt, men när det bara finns nitrit-bacon på marknaden så blir jag ändå glad när någon presenterar alternativ. Förhoppningsvis följer fler efter. Förresten, jag lyssnade på en amerikansk matpodcast häromdagen där de nämnde Danmark som ett av de länder i världen som har allra bäst, mest human och etisk köttindustri i världen. "We should all be like Denmark". Säger ju en hel del om hur den amerikanska köttindustrin ser ut, när det vi svenskar vägrar att köpa är något de ser upp till.