VÄRLDENS GODASTE SAFFRANSBULLAR

Världens bästa recept som jag numera alltid använder mig av när det är dags att baka bullar har idag fått sig en uppgradering och blivit VÄRLDENS GODASTE SAFFRANSBULLAR! Japp, den titeln tycker jag att dessa bullar förtjänar, för de blev så himla goda. Degen är en karlsbaderdeg som tack vare ägg och smör är extra saftig, och fyllningen är en krämig vaniljhistoria som ger bullarna en nästan knäckig karaktär. Magiskt! Har du tid att baka innan jul tycker jag att du ska försöka dig på dessa godingar - de kommer uppskattas på julbordet!  Lussebullar med vaniljfyllning på karlsbaderdegKarlsbaderdeg Steg 1: Fördeg: 6,25 dl vetemjöl1,5 msk socker 50 g jäst 2,5 dl mjölk Steg 2: Påfyllning3 msk socker 1 tsk salt 4 äggulor 8,25 dl vetemjöl 2 dl mjölk (minst 3%)1 g saffran + lite vodka 125 smör, rumsvarmtFyllning: 250 g smör, rumsvarmt0,75 florsocker 1,5 dl socker 0,5 dl potatismjöl 1,5 tsk vaniljpulver Pensling: 100 g smör Florsocker 1. Blanda saffran med lite vodka i en skål så att det löses upp (det gör att saffranet smakar mer). Lös upp jästen i den kalla mjölken i en skål. Häll sedan mjölkblandningen i en bunke med mjölet och sockret. Kör i bakmaskin i 10 minuter på lågt. 2. Lägg degen i en lätt inoljad plastbunke och täck med plastlock eller plastfolie. Jäs i ca 30-45 minuter. Lyft sedan tillbaka den i bunken till bakmaskinen.3. Fortsätt med påfyllning av degen genom att lägga socker och salt över fördegen. Tillsätt äggulor, vetemjöl, saffran och mjölk och låt bakmaskinen gå på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter det rumsvarmt smöret i bitar, höj hastigheten på bakmaskinen och kör i 10 minuter till. 4. Lägg degen i den inoljade plastbunken och låt jäsa i ca 30 minuter under lock/plastfolie. 5. Blanda alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet. Sätt ugnen på 210 grader. 6. Dela degen i två delar och häll upp den ena på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3-4 mm tjock, och bred på hälften av fyllningen. Vik sedan ner den övre delen av rektangeln över den undre, så att du får ett dubbelt lager. Skär sedan remsar, ca 1-1,5 cm tjocka, av degen uppifrån och ner. Tvinna varje remsa med hjälp av båda händerna och snurra sedan ihop till en liten bulle. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt, täck med en jäsduk och låt jäsa i ca 50 minuter. 7. Återupprepa ovanstående steg med den andra deghalvan. Totalt kommer du fylla ca 4 plåtar med bullar. 8. Grädda bullarna i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna och pensla sedan med smält smör. Strö över florsocker med hjälp av en tesil.