Vad vi äter om 100 år
Idag släppte ICA sin rapport "100 år och framåt", om mat i framtiden, och jag var där för att lyssna på en liten presentation samt äta några rätter inspirerande av rapporten. Jag älskar ju trendanalys, och det var superintressant att höra lite om hur teknik och beteende kommer att ändra sättet vi äter, lagar och odlar mat i framtiden. Här är de fem potentiella framtidsscenarion som presenterades i korthet: Farm city – Urbanisering har lett till ett ökat behov av självförsörjning och städerna har blivit vår nya jordbruksmark. Vi odlar vertikalt i höghus och gamla lagerlokaler runt om i städerna. Kvantjaget – Med hjälp av teknologi mäter vi vårt näringsintag, prestationer och sjukdomar – och skapar på så sätt skräddarsydda hälsoprofiler som styr exakt vad vi äter. Som ett magiskt piller anpassat just till dig. Mångfaldsjordbruk – Regenerativa jordbruksmetoder har bidragit till att förhindra den globala uppvärmningen, genom att binda mer kol i marken och gynna den biologiska mångfalden. Ransonering – Ingen lyckades stoppa den globala uppvärmningen och klimatkatastrofen drabbar Sverige hårt med minskad tillgång till mat som konsekvens. Det gör att människor måste jobba efter devisen "man tager vad man haver", gå ut i skog och mark och laga mat av sådant som naturen erbjuder. Rymden och smaken – I framtiden är rymden vårt andra hem och det nya, extrema klimatet har fött fram forskning som hjälper oss att optimera odling på Mars och på jorden.Maten vi fick äta var signerad Filip Fastén, grundare av restaurang Agrikultur, och vi blev bland annat bjuda på en fantastiskt god ärtsoppa gjord på favabönor och alger, boveteplättar med blommor och en "skogspizza" toppad med svamp, ost och örter/blad plockade i skogen. Både vackert och gott! Det påminde mig om att jag måste gå och äta på Agrikultur snart, har ännu inte tagit mig tid att göra det. Snart så!