Vad man gör med överbliven ost.
Att ha ost- och vinkväll är ett återkommande tema hemma hos oss, det är ju himla mysigt. Men det resulterar ofta i att vi har kylskåpet fullt med skalkar och bitar av olika sorters ostar som vi inte riktigt vet vad man ska göra med. Till slut brukar det bli att de slängs och det är ju synd när man har köpt fina ostar med massor av smak. Så här kommer några tips på vad du kan göra med överblivna ostbitar: Ostsås I en sås kan du använda nästan vilka sorter som helst. Gör en bas på grädde eller mjölk, lägg i ostar som du tycker om och krydda med det som passar. Perfekt till en bit kött, till pasta eller i en lasagne. Matig paj När jag gör paj har jag alltid ost, ägg och grädde som bas för att sedan smaksätta med kryddor, skinka, grönsaker och liknande, men har du flera smakrika ostar i kylskåpet kan det perfekt för att göra en fantastiskt god paj. Här hittar du mitt recept på chili och cheesel-paj, mmm! Varma mackor Med mjuka ostar så som brie, tallegio, kittost och getost kan du göra varma mackor. Min absoluta favorit är den här som jag gjorde i San Francisco. Som att äta en osttallrik med marmelad fast i toast-form. Mac n cheese Ni minns kanske mina mac n cheese-recept som jag gjorde häromveckan? De går ju att variera i oändlighet med olika sorters ost och smaksättningar. Använd det här receptet som grund för att sedan smaksätta med de ostar ni har hemma. Äggröra Riv ner lite ost precis i slutet innan servering så att osten hinner smälta så får du plötsligt en äggröra som känns mycket lyxigare än vanligt. Några droppar tabasco eller Sichuanolja ger en härlig hetta, om du gillar det. Piffa upp dina färsbiffar Det här är nog mitt favorittips eftersom det kan lyfta en tråkig köttbulle eller färsbiff till helt nya nivåer. Häromdagen hade jag en bit talleggio över och den gav fin smak till mina kalvfärsbiffar tillsammans med färsk oregano. Även mozzarella och getost blir riktigt bra tillsammans med köttfärs.