Vad jag åt i Skåne
Nu är jag tillbaka i Stockholm en snabbis innan jag drar vidare söderut igen. Vi har åkt bil hela dagen och jag är lite sliten, tänkte spendera resten av kvällen i sängen och kolla film. MYZ! Jag tänkte visa några av (de många, många, många) godsaker jag åt under helgen när vi bland annat firade Persiskt Nyår och jag återigen fick äta min älskade Skåne-kebab. När man är i Båstad får man äta kebab till frukost. Vi tog en tur ut till Torekov och på vägen hem plockade jag upp den här underbara skapelsen, en Classico från Pizzeria Picasso. Ett måste om ni är på besök i staden. På lördagen firade vi nouruz, persiskt nyår, och hjälp vad mycket god vad mat vi år. Alltså jag har aldrig blivit så mätt i hela mitt liv. Persisk mat är fantastiskt gott, fullt med örter och kryddor utan att vara speciellt starkt. Och riset, det är något helt annat än det vi är vana vid att äta. Det här var min favorit: sabzi polo . Ett ris smaksatt med färsk koriander, persilja, dill och vitlök. I botten lägger man skivade potatisar som liksom bränns fast och blir något som kallas tadig som man äter till. Så krispigt och gott. Något annat som är helt magiskt: kishmish gerdo. Russin, lök och valnötter som stekts tillsammans med gurkmeja och som man äter tillsammans med riset och kycklingen. Det låter busenkelt att göra så ska försöka återskapa det hemma nästa gång jag gör kyckling. På vägen hem till Stockholm idag stannade vi på Donken och i brist på roliga saker på menyn byggde jag en egen burgare: triple cheese med jalapeno poppers i. Succé! Sen skulle jag vilja säga en grej ang. att jag once in a blue moon äter på McDonalds eftersom jag fick en kommentar om detta under inlägget där jag skrev om kött i veckan och det kanske är fler som tänker så. Personen som frågade denna gång kanske inte menade något illa alls, men det är ofta man får mer eller mindre otrevliga reaktioner när det gäller kött så vill klargöra. Så här är det: jag försöker så gott jag kan att äta bra kött. Jag köper enbart ekologiskt hem, jag handlar så gott jag kan småskaligt och försöker att göra medvetna val i vardagen. Och jag tycker om att skriva om detta i min blogg, då jag tycker att det är ett problem att vi äter för mycket billigt kött och jag tror att vi genom att uppmärksamma det även kommer att ha det i bakhuvudet när vi går och handlar, äter på restaurang etc. Med det sagt - jag är inte perfekt. Jag lever inte alltid som jag önskar att jag gjorde. Ibland äter jag en burgare som inte är gjort av ekokött. Ger det mig mindre rätt att prata om en hållbar köttindustri? Kanske. Men jag tror att man måste kunna diskutera ett problem trots att man ibland är en del av det problemet, hur ska vi annars lära oss och utvecklas? Jag vill inte behöva dölja för er vad jag gör i rädsla för att bli dömd. Istället hoppas jag att man kan föra en öppen, vänlig och förlåtande dialog, på det sättet tror jag att man når fram med mer kraft.