Våffelburgaren (low carb)
Idag blev jag sugen på två grejer. Först våfflor. Low carb-våfflor eftersom jag försöker äta lite mindre vitt mjöl. Bestämde mig för att göra det när jag kom hem. Sen fick jag ett sjukt starkt sug efter hamburgare. Det är ju inget nytt, men när båda dessa grejer samsades i min hjärna kom jag på den geniala idén: jag kombinerar de två! Och därför, mina damer och herrar, ger jag er nu: VÅFFELBURGAREN! Jag vill säga två saker om denna skapelse: 1. Ett low carb-substitut kan aldrig vara lika bra som originalet. Det här är inte ett recept på något som är bättre än en vanlig hamburgare. Däremot är det ett helt ypperligt recept när man är sugen på burgare, inte vill äta bröd men ändå behöver något som håller ihop burgaren på ett smidigt sätt. Och det smakade verkligen över förväntan gott. 2. Det här receptet går nog väldigt bra att göra med vanliga våfflor också. Frasiga, smöriga våfflor - kan inte tänka mig att det blir annat än amazeballs. Okej, när vi nu har det ur världen kommer här receptet. En liten bonus i form av en tryffelmajonnäs jag hade på kommer också, grymt gott och enkelt att svänga ihop faktiskt. Våffelburgare (lowcarb)3 personer Våfflor (recept från 56kilo.se)2 dl vispgrädde2 dl mandelmjöl2 ägg 1 msk fiberhusk 2 tsk bakpulver En nypa salt Hamburgare500 g grovmalen högrev Salt & peppar 6 ostskivor av valfri sort Tryffelmajonnäs 2 äggulor 2 dl neutral olja 1 tsk vitvinsvinäger 0,5 tsk riven sommartryffel i olja (alternativt tryffelolja) Salt & peppar 1. Börja med våfflorna. Blanda ihop alla ingredienser och stek smeten i rikligt med smör i ett våffeljärn. Gör våfflorna små för att de ska passa som "hamburgerbröd". Ställ åt sidan, det gör ingenting om de kallnar. Det ska bli 6 stycken små våfflor. 2. Fortsätt med majonnäsen. Blanda äggulor med vinäger i bunke och vispa fluffigt med stavmixer. Häll i oljan lite i taget, i en tunn stråle under konstant vispning, tills majonnäsen blivit tjock. Smaka av med tryffel, salt och peppar. 3. Avsluta med köttet. Forma 6 st runda bollar av köttfärsen snabbt med dina händer. Hetta upp en panna ordentligt och lägg bollarna (så många som får plats i taget) i pannan i några sekunder, vänd dem sedan och smasha dem direkt i pannan. Salta och peppra. Vänd efter ca 1-2 min och krydda även på den sidan. Lägg åt sidan på en tallrik. 4. Hetta upp en ny stekpanna med en klick smör i. Stek under- och ovanvåfflan i smör och lägg sedan på den ena av dem: ost, kött, ost, kött, ost. Toppa med ovanvåfflan och tryck sedan ihop burgaren i pannan med hjälp av exempelvis en stekspade. Servera direkt med tryffelmajonnäs, ketchup och senap.