Ugnsbakad pumpa etc. med korianderolja och chiliyoghurt

  En av de bästa grejerna med hösten är alla goda grönsaker som skördas. Svamp, rotfrukter, bär - allt möjligt som ger lite nytändning i köket. En av mina favoritgrönsaker som jag ännu inte lagat så mycket mat med är butternutpumpa. Igår gjorde den entré hemma hos mig och förgyllde en maträtt som blev så himla god.    Idén till korianderoljan och chiliyoghurten fick jag från min nya kokbok Plenty More av Yotam Ottolenghi som jag ska berätta lite om i ett senare tillfälle - den är så bra att den förtjänar ett inlägg i sig. Tills dess tycker jag att ni ska laga den här rätten i veckan, med valfritt protein (jag lade några marinerade och brynta kycklingfiléer på plåten när det var ungefär 15 min kvar).    Ugnsbakad pumpa etc. med korianderolja och chiliyoghurt (4 port) 1/2 butternutpumpa 2 stora sötpotatisar 2 stora rödlök 150 g körsbärstomater 4-5 st vitlöksklyftor  1 msk torkad persilja 3 msk olivolja 1 tsk honung Salt & peppar  Ev. en handfull pinjenötter   Korianderolja  1 kruka koriander 2 msk olivolja 1 vitlöksklyfta  Salt & peppar    Chiliyoghurt  1 dl turkisk yoghurt 1/2 msk Srirasha eller annan stark chilisås   Sätt ugnen på 225 grader.   Skala och skär butternutpumpa och sötpotatis i bitar. Klyfta rödlöken och krossa vitlöken lätt med den platta sidan av en kniv.    Lägg allt tillsammans med körsbärstomater på en plåt.    Ringa över olivolja, torkad persilja, honung, salt och peppar. Blanda om med händerna eller med en så att alla grönsaker täcks av oljan. Strö ev. över pinjenötter.    Kör grönsakerna i ugnen i 20-30 minuter beroende på ugn. Jag gillar när grönsakerna är helt mjuka och har fått mycket färg.    Medan grönsakerna är i ugnen, gör korianderoljan genom att mixa koriander (blad + stam), olivolja och vitlök i en liten mixer. Kör tills koriandern har mixats sönder helt och hållet. Salta och peppra efter smak.    Blanda ihop yoghurt och chilisås precis innan servering.    Servera grönsakerna med chiliyoghurt och korianderolja, och eventuellt ett proteintillbehör som kyckling.