Två saker jag borde äta varje dag.
Syrade grönsaker Mjölksyrade grönsaker är grönsaker som har fermenterats. Det gjordes förr i tiden för att förlänga hållbarheten på produkter, men idag äter vi det till stor del för att de innehåller goda bakterier som är bra för magen och tarmfloran. De hämmar även tillväxten av "elaka" bakterier, vilket gör att en matsked eller två varje dag är ett perfekt tillskott till den övriga kosten. Exempel på mjölksyrade grönsaker är bland annat kimchi, surkål och - som på bilden ovan - syrade morötter. Jag försöker äta det som tillbehör till maten, speciellt när jag känner mig lite knäpp i magen, för att hålla otrevligheter i magen i schack. TIPS: Eftersom det är väldigt syrligt i smaken passar det utmärkt att äta till fet mat, t ex köttbullar med gräddsås. Använd istället för saltgurka! Raw Manuka-honungVill du unna dig något väldigt lyxigt (läs: dyrt) och helande ska du köpa en burk manuka-honung och ha stående i köket. Det här sägs vara världens mest antibakteriella honung, vilket är anledningen till att maori-folket på Nya Zeeland har använt det i tusentals år för att läka sår och insektsbett, förhindra blodförgiftning, mota bort förkylning, öka matsmältningen etc. Honungen kommer från nekat från ett speciellt träd som bara växer på Nya Zeeland, därav det extremt höga priset. Den här lilla burken kostade mig 269 riksdaler (!). TIPS: Ta en liten tesked varje morgon till frukosten, eller smeta på litegrann om du har fått ett sår/en finne/eksem osv. Jag vet att det låter knäppt, men faktum är att honungen är erkänt effektiv mot just sådana saker. OBS dock att du köper äkta vara, så att du inte blir lurad av varumärken som utger sig för att äkta och inte är det. Läs mer här.