Tips på glutenfri fika!
Igår på jobbet hade Kicki, Middagsfrids grundare, fika med glutenfritt tema och hon hade bakat en massa godsaker utan vanligt vetemjöl i. Vissa saker var godare än andra men den som stack ut som en riktig fullträff var mandelkakan med grädde och hallon. Den är inte sockerfri men innehåller väldigt lite socker för att vara en kaka och om jag inte visste det hade jag aldrig tänkt på att den var glutenfri. Fick jag göra om receptet skulle jag nog använt vaniljpulver istället för vaniljsocker, och kanske kan man ta en annan sötning än socker? Oavsett är det en grym kaka för den som är glutenintolerant eller helt enkelt vill minska på mjölet. Kika in på Kickis blogg för att läsa mer om det hon bakade. Receptet har jag lånat därifrån! Glutenfri mandelkaka 2,5 dl mandelmjöl1 tsk psylliumfröskal1 tsk vaniljsocker1 nypa salt2 dl naturell yoghurt eller fil 2 ägg0,5 dl strösocker 3 dl vispgrädde1-2 tsk vaniljsockerfärska bär eller frukt Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Blanda de torra ingredienserna utom sockret i en bunke. Vispa därefter ner yoghurten/filmjölken. 3. I en separat bunke, vispa upp äggen med sockret. Blanda ihop innehållet i båda bunkarna försiktigt. Häll över smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter. 4. Grädda kakan mitt i ugnen 35-45 minuter. Min hamnade någonstans däremellan. Låt den kallna. 5. Vispa grädden med vaniljsockret och bre ut den över kakan. Strö över bär eller fint skuren frukt. Njut!