Tips för att steka den perfekta köttbiten
– Välj en bra bit kött. Det låter kanske självklart men vilken köttbit du väljer avgör hur gott och mört det blir. Lägg hellre lite mer pengar lite mer sällan. Jag använder alltid ett ekologiskt, gärna naturbeteskött. På bilderna ser ni en hängmörad naturbetes-oxfilé som smälte i munnen, mmm. – Rumstemperera köttet. Ta ut köttet ur kylskåpet i god tid så att det hinner nå rumstemperatur innan det tillagas. – Stek i smör. Folk har olika åsikter här. Vissa tycker att man ska börja att steka i olja för att sedan ha i smöret i slutet och ösa med. Jag har provat olika sätt men tycker att det fungerar allra mest med endast smör redan från början. Det ger köttet en bra färg och, framförallt, god smak. För att förhöja smaken ytterligare kan du ha i kvistar av timjan och rosmarin, vitlök eller chili i pannan. Det smaksätter smöret som i sin tur smaksätter köttet. – Använd en bra stekpanna. Det här är nästan det viktigaste av allt för en dålig stekpanna blir man helt galen på. Jag tycker om pannor som antingen är gjutjärn eller keramisk titan. Teflon går bort helt och hållet. Den panna jag använder på bilderna kommer från Scanpan och är perfekt att steka kött i. Jag lägger hellre lite mer pengar på en bra stekpanna än köper sämre kvalitet som man ändå behöver slänga efter några månader. – Anpassa värmen. Börja med en riktigt hög värme och sänk den sedan till medium när du har lagt i köttbitarna och de har fått lite färg på ena sidan. – Anpassa tiden. Jag tycker om mitt kött medium rare men det är inte alltid helt lätt att få till rätt temperatur. Jag brukar räkna med så många minuter per sida som köttet är tjockt i centimeter. Är köttet 2 cm tjockt steker jag alltså 2 minuter på varje sida. Man kan ju även kolla på köttsafterna och känna på köttet med fingrarna men jag har ännu inte lyckats förstå den vetenskapen. – Ös. För att ge köttet ännu mer smak och textur så ska du ösa köttet med smöret i pannan under tiden som det steker. Börja ösa så fort du har vänt det första gången och fortsätt tills köttet är helt färdigt. – Låt vila. För att inte saften ska rinna ut och därmed köttet förlora smak så ska det hinna vila ganska länge innan servering. Jag brukar låta köttet vila i ca 15 minuter. Ju större köttbit, desto längre kan den vila utan att den blir kall.