Tacogratäng med blomkål och sötpotatis
Idag på lunchen gjorde jag en liten köksinventering. Det visade sig att jag hade nötkött från Grisoxen i frysen, blomkål och en stor lila sötpotatis i kylskåpet och lite annat smått och gott som behövde tillagas, så det fick bli en Tacogratäng med blomkål och sötpotatis. Suuuupergott! Allt med ost och koriander och tacokrydda kan ju inte bli annat än succé. Jag gjorde kryddan själv vilket är typ världens enklaste, men om du vill kan du köpa färdig tacomix och blanda i köttfärsen. Perfekt onsdagsmiddag om du frågar mig! Tacogratäng med blomkål och sötpotatis1 blomkålshuvud 500 g sötpotatis 500 g nötfärs Tacokrydda (köpt eller hemgjord, se nedan)Färsk koriander Inlagda jalapeños Majskorn Salsa Ostsås 2 dl grädde2 dl mjölk 50 g smör150 g riven ost Salt & peppar Tacokrydda 1 tsk salt 2 tsk paprikapulver 1 tsk spiskummin 1 tsk vitlökspulver 1 tsk oregano 0.5 tsk cayennepeppar Sätt ugnen på 175 grader. Skär sötpotatis och blomkålshuvud i bitar. Lägg på ett bakplåtspapper, häll över lite olivolja och salta och peppra. Baka i ugnen i ca 10-15 minuter så att allt mjuknar lite. Höj värmen på ugnen till ca 210 grader när du har tagit ut grönsakerna. Stek köttfärsen i en stekpanna. Tillsätt tacokryddan och blanda ordentligt. Gör ostsåsen genom att koka upp grädde, mjölk och smör i en kastrull. Tillsätt nästan all ost (spara lite till att toppa gratängen med) och rör runt tills osten har smält och såsen har blivit lagom tjock. Varva blomkål och sötpotatis med köttfärs i en ugnsfast form. Avsluta med att hälla över ostsåsen, hackad koriander, hackade jalapeños och resterande ost. Gratinera gratängen i ugn i ca 20-30 minuter tills grönsakerna är helt mjuka rakt igenom och ytan har fått en fin färg. Toppa med majskorn, färsk koriander och valfri salsa. Servera, gärna med avokado!