Svart vitlökssås
En svart vitlök har legat och väntat i en liten påse hemma hos mig och ikväll var det dags att använda den. Svart vitlök är alltså en vanlig vitlök som blivit fermenterad genom att den värmts, exempelvis i en kompost, under flera månaders tid och därmed ändrat färg. Smaken har blivit söt och fyllig, och den skarpa vitlökssmaken man är van vid har helt försvunnit. Man kan få tag på svart vitlök i vissa delikatessbutiker, min kommer från Rosendals Trädgård. För att hålla det så enkelt som möjligt gjorde jag en kall sås på den svarta vitlöken, att ha till middagens köttbit och ugnsrostade grönsaker. Såsen fick en väldigt distinkt smak av den söta vitlöken, mycket gott tycker jag. Passar nog även utmärkt att t ex doppa grönsaksstavar i. Det enkla receptet lyder som följer: 1 dl creme fraiche 0.5 tsk rödvinsvinäger 3 klyftor svart vitlök, hackade Salt