Stevia?
När jag för några dagar fick en kommentar på ett av mina inlägg som ifrågasatte mitt tips om att använda Stevia istället för socker så fick jag en liten tankeställare. När jag sedan såg att Coca-Cola lanserat sin Coca-Cola Life som tydligen ska innehålla mindre socker och Stevia började jag fundera lite på hur det egentligen är med det där "naturliga sötningsmedlet". Hur bra är det? Jag kom över en artikel på Nourished Kitchen som förklarade lite närmare. Stevia-plantan användes redan för tusentals år sedan av Amerikas urbefolkning. Visste du till exempel att Stevia användes som preventivmedel i vissa stammar? Forskning har visat att stora intag kan göra att man blir infertil under en period, dock är det inte riktigt bekräftat hur mycket som krävs. I övrigt använde man bladen hela som sötning i téer och inte i pulvriserad form som vi gör idag. Faktum är att processen som plantan går igenom för att bli det vita pulver vi kan köpa i mataffären är ganska utdragen och bara det gör att ordet "naturlig" inte känns riktigt applicerbart. Man kan dock köpa Stevia som pulvriserade gröna blad och det är väl så nära naturligt man kan komma. Det framgår inte riktigt huruvida Stevia är bra eller dåligt för kroppen, det beror väl helt enkelt på hur mycket du äter och i vilken form. Nourished Kitchen förslår att använda naturlig sötning som rå honung och lönnsirap när man ska göra något sött hemma, det ger både bättre smak och konsistens. Så kommer jag sluta att använda Stevia? Njae. Jag använder det så pass lite ändå att det förmodligen inte gör till eller från. Att använda en knivsudd pulver till att söta min yoghurt once in a blue moon känns fortfarande helt okej. Däremot kommer jag att bli lite mer misstänksam mot företag som skryter om att de använder Stevia istället för socker och vill få folk att tro att det är hälsosamt på grund av det – oftast är det ju en massa andra tillsatser och konstigheter som spelar in. Förresten, jag smakade på Coca-Cola Life och det smakade faktiskt nästan precis som vanlig Coca-Cola. Bättre än både Zero och Light alltså. Det enda man kunde urskilja var en svag, artificiell eftersmak. Jag är fullt medveten om att det inte är nyttigare än något annat, men smakmässigt vinner det över light-produkterna. Frågan är om det är "bättre" att bara dricka en vanlig Cola ändå?