Sofies surdegsskola för nybörjare
Imorse fick jag till ett surdegsbröd som var så himla bra att jag hamnade i chock över mina egna bakskills, så nu tänker jag att det kan vara läge att dela med mig om hur jag har gjort för att komma igång med mitt surdegsbakande. Det var flera av er som önskade just ett sånt inlägg så jag ska försöka göra det så enkelt att följa som möjligt. Det finns ju såklart hur mycket som helst om surdegsbak på nätet, men jag tänker att om det kommer från någon som jag, en nybörjare med bak-tummen mitt i handen, så kanske det är lättare att ta till sig. Det första man behöver när man bakar surdeg är: tålamod. Det här är en långsam process och är man hungrig på studs kan man baka lite scones eller något. Det tar minst 4 dagar att komma igång med en surdegsgrund, och när du sedan väl ska baka brödet brukar det ta åtminstone ett dygn till innan du har en färdig limpa kvar att äta. Tid är av essence alltså, men det är också det som gör det så himla härligt och fint - det finns inget som smakar godare än ett bröd bakat med tid och kärlek. Varför surdeg? Förutom att surdeg är gott och roligt att baka så bryter de naturliga mjölksyrabakterierna i surdegen ner bl. a. fytinsyran i mjölet och gör att vår kropp lättare kan ta upp mineraler som zink, kalcium och järn. Ju längre brödet får stå och jäsa, desto lättare kommer kroppen ha att ta upp dessa näringsämnen. Dessutom har surdeg en längre hållbarhet och högre mättnadskänsla än många andra bröd. Okej, då sätter vi igång. Vill du ha bröd till helgen kan det vara bra att börja redan på en måndag, så har du förhoppningsvis en fin och bubblig surdeg på fredagen som du kan börja baka med. Jag har fått mina instruktioner från boken Bröd, Bröd, Bröd av Martin Johansson, och för mig har detta funkat väldigt bra. 1. Sätta surdegsgrund Detta är grunden till alla dina surdegsbröd framöver, förhoppningsvis starten på något som kan leva flera år fram i tiden om du känner dig riktigt dedikerad. Visste du att det finns surdegsgrundar som är flera hundra år gamla, som folk i generationer har fortsatt att mata och baka på? Så häftigt! Du behöver:Ekologiskt rågmjöl, gärna stenmalet VattenEn liten burk med lockDAG 1: Blanda 1 msk rågmjöl med 2 msk ljummet vatten i den lilla burken. Blanda runt och sätt sedan på locket löst. Ställ i rumstemperatur eller lite varmare, t ex i närheten av ugnen. DAG 2: Idag behöver du inte göra något, men lufta gärna och se om din surdegsgrund har börjat utveckla en sötaktig doft - då är den på rätt väg. Om inte, ingen fara. Den tar nog fart ändå! DAG 3: Tillsätt 1 msk rågmjöl i burken, blanda runt, lägg på locket löst och låt stå. DAG 4: Tillsätt 2 msk ljummet vatten, 2 msk rågmjöl och blanda runt. Nu börjar det närma sig! Har allt funkat som det ska är surdegsgrunden klar om ca 12 timmar. DAG 4 1/2: Är surdegen lite bubblig som på bilden nedan och luktar syrligt? Hurra, då har din surdeg kommit igång och det är dags att baka bröd. Har surdegen inte bubblat igång kan du låta den stå i 12 timmar till och sen mata den på nytt enligt ovan instruktioner. Bubblig surdeg i genomskärning. Vad kan ha gått fel om det inte funkar? - Mjölet är gammalt. Gammalt och icke-ekologiskt mjöl har inte lika bra jäsegenskaper och då kan det vara svårt att få igång surdegen. - Surdegen har möglat. Det hände mig flera gånger förra gången jag försökte mig på surdeg, det kan bero på att det kommit in bakterier i burken eller att burken inte var tillräckligt urdiskad. - Surdegen luktar konstigt. Detta behöver inte betyda att den är dålig! Surdeg luktar lite funky. Mata den några gånger till om du känner dig osäker och se om du kan få till en lite friskare doft. Alright. Surdegsgrunden är klar och det är dags att baka bröd. Vill du inte baka direkt så förvarar du burken i kylskåpet tills det är dags. Jag förvarar min surdegsgrund i kylskåpet hela tiden och den har hållt bra, även när jag inte har bakat på en vecka. Vet man att man inte ska baka på väldigt länge kan man alltid ta ut den, mata den och låta bubbla upp och sedan förvara den i kylskåpet ett tag till. Se det lite som en tamagotchi som behöver pysslas om emellanåt! TIPS! Vill du kan du börja mata surdegsgrunden med vetemjöl istället för rågmjöl. Vetesurdegen är lite svårare att få att bubbla igång men bröden blir riktigt fina och ljusa. 2. Baka bröd Jag har valt att dela med mig av det brödet som jag fick allra bäst resultat av. Det kräver lite mer tid än några av de andra bröden jag provat, men vilken skillnad det blev! Jag tror inte jag kommer baka något annat bröd framöver, för det här var så otroligt gott. SÅ HÄR GÖR DU DET GODA KALLJÄSTA SURDEGSBRÖDET: Du behöver: Surdegsgrund Ekologiskt vetemjöl Vatten Salt Avlånga jäskorgar (finns att köpa på t ex Leila's General Store i Mood-galleriaNKökshandduk Degskrapa (ej nödvändigt) 1. Ta fram din surdegsgrund. Blanda surdegsgrunden med 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl av bra kvalitet. Täck bunken med ett löst lock eller plastfolie och låt stå tills surdegen har bubblat upp, ca 8-10 timmar. Se bild nedan. 2. Spara ca 2 msk av surdegen i en burk i kylskåpet för framtida bak. Detta är alltså din nya surdegsgrund. 3. Rör ihop resterande surdeg med 5 dl vatten, 12 1/2 dl vetemjöl och 1 msk salt i en bunke - antingen för hand till en deg eller 5 minuter på låg värme i en degblandare. Jag använder min KitchenAid som funkar utmärkt för detta ändamål. Täck bunken och låt vila i ca 1 timme4. Vik degen: Ta tag i degens ytterkanter med fuktad hand, dra försiktigt ut den och vik in mot mitten. Fortsätt på samma sätt tills alla sidor av degen har blivit invikta. Detta gör att degen blir spänstig och elastisk = ger ett fint bröd. Täck bunken och låt vila i ca 1 timme. 5. Upprepa vikingen ovan, täck bunken och låt vila 1 timme. (Har du använt degblandare går det bra att hoppa över detta moment och bara låta degen vila en timme till). 5. Skrapa ut degen på ett mjölat bord. Dela degen i två delar och forma degbitarna till släta bullar genom att vika in kanterna under degen så att skarven hamnar neråt. Täck med bakhandduk och låt vila i ca 30 minuter. 6. Forma till avlånga bröd och lägg i jäskorgar med skarven neråt. Låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur, därefter övertäckta i kylskåpet i ca 10-12 timmar. 7. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan du ska baka. 8. Vält ut bröden på en plåt med bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Sänk temperaturen till 230 grader och grädda brödet i ca 35 minuter. Låt svalna på galler Okej hörni, där har ni en enkel guide till surdegsbak. Jag hoppas att jag är tydlig nog, för även om det låter krångligt och tidskrävande så är det inte så jobbigt som det ser ut. Man får prova sig fram några gånger men när det börjar släppa och bli bra så blir det verkligen BRA. Så underbart att äta sitt eget hemgjorda bröd. Har ni några frågor eller fundering? Let me know så ska jag försöka hjälpa till så gott jag kan. Jag är ju också nybörjare egentligen, men vi kan ju vara nybörjare tillsammans! Nu ska jag gå och äta en surdegssmörgås med ost och smör, mmmm!