Sötpotatisgratäng

Japp, gratängen höll måttet så nu delar jag med mig av det väldigt enkla receptet. Som ni vet har jag en stor kärlek till just sötpotatis eftersom det både är nyttigare och (ibland) godare än vanlig. Sötpotatis är faktiskt inte en potatis överhuvudtaget utan en ört och innehåller en massa bra vitaminer som är bra för kroppen, så som C-, D-, B-vitamin. Så försöker du hålla nere på "dåliga" kolhydrater är detta ett perfekt alternativ till vanlig potatisgratäng – och även om du struntar fullkomligt i vad du äter så är det värt att testa för det smakar så gott! Ät till kyckling, biff eller valfritt protein och en god sås. Sötpotatisgratäng3 stora sötpotatisar 2 schalottenlökar 3 vitlöksklyftor  1/2 röd chili  3 dl grädde rosmarin  salt peppar Gruyère-ost    1. Skala och skär sötpotatis i tunna skivor. Lägg åt sidan. 2. Finhacka schalottenlök, vitlök, chili och färsk rosmarin. Stek på mellanvärme i en stekpanna tills löken har blivit mjuk.    3. Blanda lökblandningen med grädde i en bunke. Smaka av med salt och peppar.    4. Varva skivor med sötpotatis och gräddblandningen i en ugnssäker form. Avsluta med ett lager sötpotatis som du river riktligt med Gruyère över.    5. Baka i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, tills gratängen har fått en fin färg. Tips! Om du inte tycker om lök kan du skippa schalottenlöken i det här receptet och bara smaksätta med vitlök och chili.