Sötpotatis- och kålrotsfries
Jag älskar pommes frites. En drömvärld hade varit om man kunde äta pommes frites varje dag utan att det gör någonting negativt med hälsan och kroppen. Tyvärr är det ju precis det, en drömvärld. Så jag brukar försöka hitta på andra saker som påminner om pommes frites och en favorit är att fritera sötpotatis. Jag använder mig alltid av oljor som tål hög värme och inte oxiderar eftersom det gör maten onyttig i sig. Ghee brukar vara förstahandsvalet men den här gången använde jag mig av den röda palmoljan som jag köpte på Whole Foods i San Francisco. Palmolja ska man aldrig köpa om den inte är ekologisk eftersom den framställs genom brutal skövling av regnskog, men eko-palmolja är ansvarsfullt odlad och dess producenter bidrar till att skydda regnskogen istället för att förstöra den. Igår testade jag också för första gången att fritera kålrot eftersom jag har hört att det är ett bra substitut till potatis. Det smakade rätt bra men tror att jag borde ha kokat dem lite längre innan för de var fortfarande lite hårda efter att jag friterat dem. Och ingenting slår sötpoatis. Mmmm vad gott det är! Tips när du friterar: – Välj en olja som tår höga temperaturer. Ghee (klarifierat smör) är perfekt, även kokos- och palmolja är bra. – Koka sötpotatisen och kålroten innan i några minuter. Då mjuknar de snabbare och du slipper fritera så länge att de bränns.– Använd en tjockbottnad kastrull. – Håll koll HELA tiden – du vill inte att saker och ting ska börja urarta där i köket. – Lägg fritsen på hushållspapper när de är klara så att extra olja försvinner. – Servera direkt, de är alltid godast varma.