Smörstekta kantareller, ostig äggröra och krispig grönkål på stekt groddbröd
Inte världens mest catchiga recepttitel, men den beskriver i alla fall precis vad jag åt till lunch igår. Jag älskar, älskar, älskar att kantarellsäsongen har börjat extra tidigt i år! Det är payback för alla regniga dagar vi fått utstå. Som vanligt höftade jag rätt rejält när det kom till kryddning och sådär, men ungefär såhär fick jag till denna himmelska rätt som passar lika bra till lunch, frukost och middag. Vill du använda ett annat bröd än groddbröd går det såklart bra, ta det du tycker är godast! Kan tänka mig att en bit kavring hade gjort succé, och annars bara ett hederligt gammalt rostbröd. (receptet är för 1 person) Krispig grönkål 1 dl grönkålsblad i bitar 1 msk olivolja Flingsalt Hetta upp olja på medelvärme i en panna. Lägg i grönkål och låt steka tills grönkålen börjar bli krispig och få lite färg. Avsluta med flingsalt. Lägg över i en skål för att svalna. Kantarellröra ca 1-2 dl rensade kantareller 1 liten schalottenlök En stor klick smör 0,5 dl grädde Salt & svartpeppar Hacka löken fint. Stek den på medelvärme i en klick smör tills den är mjuk och har fått lite färg. Tillsätt kantarellerna, stek med löken ytterligare i några minuter tills gyllene. Tillsätt grädde, salt, peppar och ev. en liten smörklick till (för att det är gott) och rör runt.Ostig äggröra 2 ägg 1 msk smör 1 tsk crème fraiche 2 msk riven Gruyèreost Salt & peppar Knäck äggen i en kall, liten kastrull tillsammans med en klick smör. Sätt på värmen på spisen och rör runt äggen hela tiden medan kastrullen värms upp. Rör runt äggröran, ta av kastrullen från plattan i 20 sekunder, sätt på den igen i 20 sekunder och fortsätt så fram och tillbaka tills röran har fått en fin, krämig konsistens. Den ska inte bli hård, utan mer som en gröt. Tillsätt crème fraiche under omrörning och ta sedan av röran från spisen. Lägg i osten som får smälta och smaka av med salt och peppar. Stekt groddbröd Stek två skivor groddbröd (eller annat valfritt bröd) i smör i en stekpanna tills gyllene.