Smörstekt donut med kaneldoftande äppelkompott
I samarbete med Bonjour. Om några dagar är det INTERNATIONAL DONUT DAY och för några veckor sedan blev jag därför kontaktad av Bonjour som frågade om jag skulle vilja göra ett recept till dem, baserat på donuts i samband med firandet av dagen som i år infaller den 3 juni (första fredagen i juni varje år). Kul med en utmaning tänkte jag och min första tanke var såklart "cheeseburgare med donut istället för bröd!!!" men sen tänkte jag att det kunde vara kul med en dessert - kanske lite mer lättsmält där hemma i stugorna. I samband med detta hålls en tävling som heter "Vinn munkar till dig och dina vänner" där vinnaren vinner lika många munkar som de har vänner på Facebook. En hel del kan det alltså bli. Tävlar man gör man genom ett quiz och är ni sugna på att vara med kan ni göra det här : https://www.facebook.com/Bonjournybakat/app/1589368768018567/ Tillbaka till receptet. Det blev en variant där donuten smörsteks och serveras med en äppelkompott som gör att anrättningen påminner om en äppelpaj. "Det smakar som en äppelpaj, fast mycket godare" blev bedömningen här hemma så det är ju ett gott betyg. Bered er på en riktig sockerchock men oj vad det kan vara värt ibland, här kommer receptet: Smörstekt donut med kaneldoftande äppelkompott(4 personer) 4 st donutsSmör att steka i 4 st äpplen0.5 tsk kanel4 msk strösocker1 tsk vaniljpulverEn skvätt citronsaft SaltSmör att steka i Skala äpplen och skär dem i 1 cm stora bitar. Värm en kastrull med en klick smör i. Stek äppelbitarna på hög värme i ca 4-5 min. Tillsätt socker, vaniljpulver, kanel, lite salt och citronsaft. Låt äpplena karamelliseras och koka ihop i några minuter. Ställ sedan åt sidan. Dela varje donut i två halvor. Värm en stekpanna på medelhög värme med en klick smör i. Stek donuthalvorna på båda sidor tills gyllene. Montera desserten genom att lägga en halva donut på en tallrik, toppa med äppelkompott och sedan lägga den andra halvan över som ett lock. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.