Smör, smör, smör.
Jag hoppas ni inte tröttnar på att läsa om events (även om jag personligen har börjat tröttna på att skriva ordet events, känner mig som en tönt) eftersom det är rätt mycket sånt just nu. Efter nästa vecka återgår allt till det normala dock. I går kväll var jag ju även inbjuden till ett smörprovningsevent. Det var Pågen tillsammans med smörkonnässören, kokboksförfattaren och bloggaren Johan "Matgeek" Hedberg som stod bakom denna mycket trevliga kväll där jag tillsammans med några andra inbjudna fick möjlighet att lära oss allt om smör. Jag har ju länge funderat på att göra mitt eget smör och jag fick härmed det bekräftat - det är så himla enkelt! Det går seriöst på en kvart och så har du ett helt hemmagjort smör som du kan smaksätta som du vill och förvara länge i kylskåpet eller i rumstemperatur under lock. Jag tänkte göra en batch hemma i veckan och delar självklart med mig av en detaljerad beskrivning av tillvägagångssättet då! Det häftigaste att se var när Johan rökte smöret. Det låter krångligt men det enda man behöver är smör, en bunke och en rökpistol med rökspån (eller en hemmagjord variant gjord av en ölburk om man är lite pysslig). Jag är inte så mycket för prylar men detta kanske är något att investera i? Rökt smör är ju så gott! Vi fick också lära oss hur man gör egen crème fraîche, även det hur himla enkelt som helst. Det enda du gör är: 1. Köp grädde. 2. Köp filmjölk. 3. Häll lite filmjölk i kartongen med grädde. Skaka runt. 4. Låt gräddkartongen stå framme i rumstemperatur. Efter 2-3 dagar har mjölksyrabakterier gjort grädden tjock et voilà - crème fraîche. Sen hade Johan gjort en massa andra godsaker, bland annat brynt smör-glass, ramslökssmör, tryffelsmör och smördegsbakelser med hemmagjorda passionsmaränger. En riktig fest! Allt serverades självklart med Pågens surdegsbröd som den här säsongen är smaksatt med blåbär. Och the icing on the cake var den fantastiska goodie-bagen vi fick med oss hem. Den innehöll allt från ramslök och brännässlor till grädde, svart salt, kallpressad rapsolja, färsk svensk sparris och Johans bok "Smör - Kärna, bryna, baka". Kändes superlyxigt!