Saftigaste kycklingen med sous-vide i ugn
Nu ska jag lära er ett knep som kommer att förändra hur ni ser på tillagning av kyckling för resten av livet. Det är ju inte helt ovanligt att man steker på eller grillar en bit kyckling och den kommer ut som en rätt smaklös, torr massa med grådaskig färg som kräver massvis med kryddning, marinad och tillbehör för att vara ätbar. Never again säger jag! För om ni börjar tillaga kyckling på sättet jag beskriver nedan kommer ni aldrig behöva mer än lite salt för en kycklingupplevelse utöver något du är van vid. Låter det som att jag överdriver? Hm ja, kanske, men jag menar det verkligen. Det här är den bästa kyckling jag någonsin tillagat. Och även om det tar lite längre tid än vanligt så är det busenkelt och så värt den extra tiden. Det man gör är att laga kycklingen sous-vide - det franska tillagningssättet som innebär att man vakuuminplastar ingredienser och vattenbadar dem under lång tid så att köttet blir så mört som bara möjligt. Fast istället för att behöva köpa en sån där vakuum-sous-vide-maskin som är jättedyr och tar plats så kan du få ett i princip lika bra resultat i din hederliga gamla ugn. Och du behöver inte ens ett vattenbad. Hemligheten är att ugnen håller en konstant temperatur, precis som när man använder ett vattenbad, vilket gör det helt ypperligt för den här typen av matlagning. Blev du nyfiken nu? Jag hoppas det, för här kommer en detaljerad beskrivning till exakt hur du ska gå tillväga för att göra en grymt god, saftig, smakrik, krispig bit kyckling: Du behöver: Valfri kycklingdel (lårfilé eller bröstfilé) Bakplåtspapper Salt Vinäger Olivolja Ugnstermometer Till eventuell stekning: Stekpanna Smör 1. Börja med att gnida in dina kycklingdelar i rikligt med salt samt en skvätt vinäger. Låt kycklingen ligga och dra åt sig saltet i minst 30 minuter. Detta kommer att förhöja smaken på kycklingen avsevärt samt driva ut onödig vätska. 2. Skölj av kycklingdelarna från överblivet salt och klappa dem torra med en handduk. 3. Lägg varje kycklingdel på en bit bakplåtspapper. Gnid in kycklingdelen i olivolja och packa därefter in kycklingen tight i bakplåtspappret, precis som du skulle göra med en smörgås eller liknande. 4. Sätt ugnen på 90 grader. Se till att den har nått upp till den nivån innan du sätter in kycklingen, detta gör du lättast genom att mäta den faktiska temperaturen i ugnen med en termometer. 5. Lägg kycklingpaketen på ett galler mitt i ugnen med skinnsidan upp. Låt kycklingen gå i ca 1 timme och 40 minuter - detta beror lite på hur tjocka kycklingdelarna är men räkna med den tiden på normalstora kycklingbröstfiléer och lite mindre för kycklinglårfiléer. 5. Ta ut kycklingen och låt den vila i minst 15 minuter innan du börjar skära i den. Om kycklingdelarna har skinn: Hetta upp en stekpanna med smör riktigt varmt och stek skinnsidan så att skinnet blir krispigt. Et voilá. Där har du ett gäng riktigt saftiga kycklingdelar med massor av smak. Du kommer inte vilja laga kyckling på något annat sätt igen, jag lovar. Nästa gång ska jag testa med lax. Och torskrygg. Gissar att det kommer bli lika magiskt.