Recepttips: Smörgåsar att bjuda pappa på till Fars Dag!
I samarbete med Pågen Hej vänner! Häromveckan fick jag en förfrågan om att göra en rolig grej i samarbete med Pågen, nämligen skapa fyra frukostrecept att servera pappa på Fars Dag imorgon. Själv kommer jag tyvärr inte ha möjlighet att fira pappa fysiskt eftersom mina föräldrar bor i Göteborg, men hade jag varit där vet jag vad jag hade serverat honom (och kanske kan min hemmaboende lillebror Josef bli inspirerad till att laga något gott till pappa imorgon). För att uppmuntra till att fira alla fäder imorgon har Pågen gjort en frukostundersökning för att se vad för typ av smörgåsar pappor helst äter på morgonen. Bland annat framkom information som att: - Ostmackan är en favorit, 87% av alla pappor äter ost på mackan - Ägg är det som flest lyxar till det med på helgen - Kaffe är den överlägset populäraste drycken att dricka Dessutom gjordes en topplista över vilka typer av frukostmackor som är mest populära, och utifrån den topplistan gjorde jag recept på fyra olika smörgåsar. Tanken bakom recepten är att de ska vara goda, enkla, inte ska ta för lång tid eller kosta för mycket pengar, men ändå visa på extra kärlek och uppskattning gentemot den som som blir serverad dem. Jag hoppas att de kan ge er lite inspiration inför morgondagen, och att ni har möjlighet att fira era pappor på ett eller annat sätt! 1.Surdegstoast med taleggio och rårörda jordgubbarDen klassiska ostsmörgåsen hamnade på toppen av listan, och det är kanske inte så konstigt - vem älskar inte ost? Följer ni mitt burgarkonto på Instagram så vet ni att det är en av mina favoritgrejer på jorden. Här gjorde jag en ganska icke-klassiskt ostsmörgås, en grilled cheese med smakrik taleggio som bryts av med sötma från rårörda jordgubbar. Låter kanske snofsigt, men är busenkelt att göra! (4 personer)8 skivor Pågen Surdegstoast150 g taleggio-ost2 dl frysta jordgubbar2 msk strösockerSmör Tina jordgubbar i en mikrovågsugn, eller låt dem stå framme i god tid innan tillagning. Blanda jordgubbar med strösocker i en skål. Fördela taleggio över den ena brödskivan. Toppa med de rårörda jordgubbarna, lägg sedan på den andra brödskivan. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Stek smörgåsen först på ena sidan, sedan på andra, tills osten har smält och ytan har fått en gyllenbrun färg. 2. Danskt rågbröd med skinka och avokad-färskostAvokado + cream cheese + skinka på en smörgås = mums! Ännu en smörgås som ser mer komplicerad ut än vad den är, den tar ungefär 10 sekunder att svänga ihop. Jag kan rekommendera er att använda en fondkokt. nitritfri skinka för extra god och saftig smak. (4 personer)4 skivor Pågen Danskt Rågbröd4 skivor rökt skinka1 paket färskost (125 g)1 avokadoEn skvätt citronsaftSaltPeppar Skär avokado på mitten och lägg innanmätet i en skål. Mixa avokadon med en gaffel och blanda sedan ner ett paket färskost. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Bred en skiva danskt rågbröd med smör, avokadoröra och till sist en skiva rökt skinka. Toppa gärna med extra avokado 3. Lantgoda med leverpastej och smörstekt svampLeverpastej äts ju ofta tillsammans med smörgåsgurka, men här har jag tänkt om lite. Förutom med smörstekt svamp toppas smörgåsen med rostad lök för crunch och sötma, mmmm! Ett tips förresten, många delikatessbutiker säljer hemmagjord, ekologisk leverpastej utan tillsatser som smakar så gott! (4 personer) 4 skivor Pågen Lantgoda150 g champinjoner4 msk smör1 paket bredbar leverpastejFärsk persilja Rostad lökSaltPeppar Grovhacka svamp och stek i smör i en stekpanna tills svampen har fått fin färg.Smaka av med salt, peppar och persilja.Bred leverpastej på brödskivan. Toppa med den stekta svampen, rostad lök och ytterligare lite hackad persilja. 4. Lantgoda med krämig äggsallad och dill Äggsallad - detta klassiska pålägg gjorde jag väldigt ofta när jag var yngre men det har fallit lite i glömska i min värld de senaste åren. Kombinationen av ägg och majonnäs fungerar ju alltid, och med dill blir denna smörgås extra god. Äggsalladen kan du förbereda kvällen innan, så går förberedelse med raketfart innan servering. (4 personer)4 skivor Pågen Lantgoda4 st kokta ägg1,5 dl majonnäs2 msk hackad dillEn skvätt citronsaftSaltPepparSmörValfri topping t ex tomat, dill, persilja Hacka de kokta äggen grovt. Lägg i en skål och blanda i majonnäs, hackad dill, citronsaft, salt och peppar. Rosta brödet och bred smör på. Lägg äggsalladen på brödet och toppa med valfria grönsaker och örter.