Recept på hamburgerbröd

Hurra, jag lyckades! Bröden blev toppenbra och smakade precis så som jag hade hoppats på. Att baka är som jag sagt tidigare inte min specialitet och jag blir alltid så nervös att det ska bli något fel med jäsningen eller så men det gick väldigt bra. Det enda problemet var att eftersom jag har gasugn (älskar gasspis men gasugn är djävulen) så var jag tvungen att sätta på grillen de sista minuterna för att bröden skulle få någon färg. En minut av skrikande och brännskador skapade lite kaos men det lugnade sig sen när de fina små bullarna kom ut ur ugnen i perfekt skick.    Jag använde mig av ett recept från Jonas Crambys bok Mackor och det är ett av de lättaste hamburgerbrödrecepten jag läst. Istället för vetemjöl special som det stod i receptet tog jag dock ett biodynamiskt Manitoba-mjöl som jag köpte på NK Saluhall. Manitoba är ett vetemjöl med extra högt proteinvärde vilket gör att bröden blir saftigare och luftare samt jäser bättre.      Hamburgerbröd av briochetyp (8 st) 2 tsk torrjäst  2,5 dl fingervarmt vatten 3 msk fet mjölk 2 ägg 9 dl Manitoba eller vetemjöl special  2,5 msk strösocker 1,5 tsk salt 100 g smör    Gör så här:  1. Blanda jäst, vatten och mjölk i en bunke. Vispa ett av äggen tills det blir fluffigt och vänd ner i jästblandningen.    2. Blanda mjöl, socker och salt i en separat bunke. Lägg i smöret i små klickar och knåda in så att mjölblandningen blir smulig. Vänd därefter ner mjölblandningen i vätskan.    3. Knåda i degblandare eller för hand i 10 minuter. Degen kommer vara lite kletig men det är precis som det ska vara. Forma till en boll, lägg tillbaka i skålen och täck med plastflolie. Låt jäsa i ca 2 timmar tills degen har dubblat i storlek.    4. Pressa ut all luft ur degen med handen och jäs ytterligare 1 timme.    5. Lägg degen på ett mjölat bord. Dela upp den i 8 delar och forma små bollar av dem. Det gör du genom att lägga degbiten i en kupad hand och "vik in" kanterna så att degen spänns ut och blir till en rund form. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa ytterligare en timme under bakduk.    6.  Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in en ugnsform med vatten längst ner. Vispa upp ett ägg tillsammans med en skvätt vatten och pensla bullarna innan de åker in i ugnen. Grädda i 15-20 minuter tills bullarna får en fin färg. Använd direkt eller frys in!