Råd bot på smörbristen - gör ditt eget smör!

Tydligen kommer det att bli smörbrist i vinter, med risk för att "julbaket blir lidande" som man kan läsa på DI.se. Enligt artikeln beror det dels på att vi äter mer fett än vad vi har gjort tidigare, dels på att korna äter annat foder på vintern vilket ger mjölken lägre fetthalt.Tur då att man hur enkelt som helst kan göra eget smör! Jag fick lära mig det på en workshop med Johan Hedberg och sen har jag gjort det hemma några gånger. Det smakar verkligen fantastiskt och är rätt kul att slänga ihop på några minuter, får en att känna sig väldig old school.  Hemmagjort smör 3 dl gräddeSalt efter smak  Lägg grädden i en bunke. Börja vispa med en elvisp. Först kommer det att bli grädde som vanligt, men då fortsätter du lite till, tills grädden har blivit klumpig och vätskan separerar från fettet.Vätskan som kommer ut från grädden är kärnmjölk. När du vispat ut så mycket vätska som möjligt häller du av kärnmjölken (spara den om du vill använda den i exempelvis bakning), häller i en skvätt riktigt kallt vatten och "masserar" ut ännu mer vätska. Fortsätt att hälla i och hälla av kallt vatten tills vattnet är alldeles klart.  Nu återstår bara att salta! Smaka av efterhand för att se så att du får precis den saltmängd du vill ha. Jag tycker om smör som är lite saltare men det är ju olika. Du kan även i det här skedet blanda i örter och andra smaksättningar för att göra ett kryddsmör.  Förvara smöret i kylskåpet i en vecka.