Persisk gryta med kyckling och berberisbär
Ikväll blev jag så himla sugen på att göra en god gryta, så när Sanaz sa att hon skulle laga persiskt bestämde jag mig för att försöka mig på detsamma. Hennes familj har persiskt ursprung och lagar alltid så otroligt goda maträtter när jag är där, så jag ville göra ett experiment med samma typ av kryddor som man använder sig i det köket. Jag följde alltså inget recept och därför kan man kanske inte kalla maten för "persiskt" men ja, inspirationen kommer i alla fall därifrån. När får man förresten kalla en maträtt *insert valfritt kök i världen*? Finns det några regler man måste följa? I det persiska köket använder man mycket typiska mellanösternkryddor som spiskummin, saffran, gurkmeja, koriander, persilja, kanel osv. Det är också ofta frukt och bär i maten. Det ger rätterna en djup och behaglig smak, utan att de speciellt blir spicy, och det tycker jag är trevligt. Även om jag gillar hetta ibland så kan det i många fall ta över så att det blir det enda man känner i munnen. Något som jag bara ätit i persiska rätter är berberisbär, ett torkat bär som påminner lite om tranbär - syrliga små smakexplosioner som passar utmärkt i grytor. De går att få tag i lite överallt tror jag (mina köpte jag på Eat Ekoaffären), men hittar du inga går det även bra att använda tranbär i nedan recept. Persisk gryta med kyckling och berberisbär(4 personer)500 g kycklinglårfilé500 ml oxbuljong 2 stora lök 1 aubergine 1 lime 0.5 tsk spiskummin 0.5 tsk malen koriander 1 tsk gurkmeja1 krm kanel 2 st lagerblad1 msk granatäpplesirap 2 msk honung3 msk berberisbär (eller tranbär)Salt Skär kycklingen i lite större bitar. Skär aubergine och lök i bitar, det är inte så noga exakt hur stora de blir. Börja med att steka löken i lite olja tills den är mjuk. Tillsätt kycklingbitarna och låt dem brynas en stund, därefter aubergine. Låt allt steka tills det har fått färg. Skär lime i fyra delar och lägg i grytan också. Tillsätt kryddorna (spiskummin, koriander, gurkmeja, kanel och lagerblad). Häll därefter i oxbuljongen och låt koka upp. Sjud under lock i ca 40 minuter. Ta ut lime-bitarna (så att grytan inte tar för mycket besk smak av limeskalet) och häll i granatäpplesirap, honung och berberibär. Låt koka under lock igen i ca 1 timme till, eller så länge som du har tid med - ju längre, desto godare. Fyll på med vatten om det skulle torka ut helt, men grytan får gärna bli lite tjockare i konsistensen. Avsluta med att salta efter smak. Servera med (helst, men vanligt går bra) persiskt ris och till exempel kishmish gerdo, ett tillbehör gjort på stekt lök, valnötter och russin (recept på detta kommer)