Österrikiska kaiserschmarrn
När jag var liten bodde jag några år i Zell am See, Österrike. Jag och min syster gick på kindergarten, åkte skidor, pratade flytande tyska och andades en alpluft som jag är övertygad om är bra för själen. Och så åt vi kaiserschmarrn. Det är en slags österrikisk pannkaka som påminner lite om en tjock ugnspannkaka, fast stekt. Jag hade helt glömt bort denna goda lilla rätt tills jag häromdagen läste om den i ett magasin och blev påmind om hur gott det är. Imorse lagade jag det till frukost för mig och M och det smakade nästan så som jag minns det. Kaiserschmarrn 3 ägg 2 dl mjöl 2 dl grädde 0,5 dl vatten 0,3 dl socker 1 tsk vaniljpulver 1 krm salt 3 msk smör 1. Separera äggens gula och vita i två olika skålar. 2. Blanda gulan, mjöl, grädde, vatten, socker, vaniljsocker och salt i en bunke. Låt vila i minst 15 minuter. 3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner äggvitan i resten av smeten. 3. Värm en stekpanna på medelvärme och smält smöret i den. Häll i smeten i pannan och stek ena sidan tills den är gyllenbrun. Vänd pannkakan och stek i några sekunder till. 4. Dela pannkakan i pannan i stora bitar och stek i några minuter till. Servera tillsammans med florsocker, vispgrädde och hallonsylt.