Nyttig(are) paj med hallon & blåbär
Hela dagen idag gick jag bara och tänkte på en sak: blåbärspaj! Ni vet när man får ett sånt där oförklarligt sug och bara måste ha. Så efter min yoga gick jag förbi Hemköp på Östermalmstorg för att köpa med mig allt som behövdes till en lite nyttigare version av blåbärspaj, en som lämpar sig för en vanlig tråkig tisdagkväll. Jag köpte en massa färska bär och experimenterade fram en smuldeg som jag trodde skulle funka. Smuldegen består mest av nötter av olika slag, smör och lite pofiber för att hålla ihop det hela. Supergott blev det! Jag ogillar att jämföra nyttiga versioner av saker med originalet men detta var väldigt nära. Och eftersom det är så mättande med nötter äter man inte så mycket heller. Jag gjorde små minipajer i bullformar (OBS! rekommenderas ej eftersom de läcker på undersidan) men det går lika bra att gör allt i en stor form. Nyttig(are) paj med hallon och blåbär 4 askar färska blåbär och hallon (eller 1-2 paket frusna) Ev. lite stevia Smuldeg 2 dl mandelmjöl 50 g hackad mandel 60 g hackade hasselnötter 2 msk agavesirap 1 msk pofiber 100 g smör 2 krm vaniljpulver 1. Häll ut alla bär i en stor eller flera små formar. Pudra eventuellt lite Stevia över bären för sötma. 2. Blanda alla ingredienser till smuldegen i en bunke. Eventuellt kan det behöva adderas lite extra mandelmjöl. Degen ska bli ganska kladdig men ändå fast. 3. Klicka ut degen över bären i formen. 4. Baka pajen i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Låt svalna en aning och ät tillsammans med vaniljgrädde!