(Nästan) sockerfri sockerkaka med smak av citron
Igår fick jag ett infall och bestämde mig för att baka nyttigt. En nästan sockerfri sockerkaka fick det bli. I nio fall av tio blir jag besviken när jag bakar lowcarb-grejer, de blir antingen för äggiga i konsistensen eller har en konstig eftersmak, men det här receptet blev faktiskt riktigt bra. Jag använde mig av 0.5 dl kokossocker (lägre GI än vanligt socker) och 0.5 dl Sukrin Gold. Kakan blir inte jättesöt men precis lagom för att stilla sötsuget. Jag kan tänka mig att den blir riktigt god tillsammans med en klick vispgrädde och rårörda hallon. Vill du baka "vanligt" så kan du byta ut sötningen mot vanligt socker, kanske lägga till lite extra socker för mer sötma. Oavsett vad blir det lite nyttigare än en vanlig sockerkaka eftersom det inte är något vetemjöl i receptet. (Nästan) sockerfri sockerkaka med smak av citron 200 g rumsvarmt smör 0.5 dl kokossocker 0.5 dl Sukrin Gold 5 st ägg 1 dl creme fraiche 4 tsk bakpulver 4 dl mandelmjöl 4 msk kokosmjöl 1 msk fiberhusk 1.5 tsk vaniljpulver Skalet från 1 citron Kokosflingor Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smör och sötning några minuter med en visp, eller exempelvis en KitchenAid. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt cream fraichen. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner dem i smeten. Riv i zesten från citronen. Låt svälla i några minuter. Lägg en bit bakplåtspapper i en liten brödform och lägg i smeten. Strö kokosflingor över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter. Känn med en sticka så att kakan är "torr". Låt svalna. Servera med en klick grädde och sylt!