Myten om bäst-före-datum

På Skavlan häromdagen var det en man som pratade om hur utbrett matsvinnet är i världen och det fick mig verkligen att fundera. Vi, i västvärlden framför allt, slänger ofantliga mängder mat som är fullt ätbar. Tack vare våra strikta regleringar om datummärkning har vi blivit rädda för att äta sådant som har gått ut i bäst-före-datum. Jag själv har inte varit mycket bättre, har till exempel haft jättesvårt att dricka mjölk som har gått en dag över datummärkningen vilket jag inser är helt galet beteende. Jag kan bli så trött på hur vårt samhälle älskar att överreglera saker för att hålla ryggen fri om det mot förmodan skulle hända något. Att vi till exempel inte får köpa rå mjölk är en sån sak som jag kan störa ihjäl mig på. Men det är en annan diskussion.    För att få lite bättre koll på läget gjorde jag research på hur datummärkning faktiskt fungerar och hur mycket man kan strunta i det, och det visar sig vara mer än man kan tro. Tumregeln lyder för det mesta: lita på din näsa. Luktar det dåligt, då är det förmodligen dåligt och annars är det fritt fram. Här är några exempel på varor som håller längre än märkningen säger:      Ägg Att ägg håller längre än datummärkningen vet nog många, men kanske inte hur länge. Faktum är att ett paket ägg kan hålla två-tre månader i kylskåpet. Svenska ägg är salmonellafria och man känner snabbt på lukten om det är dåligt.    Mjölk Det här brukar de flesta vara känsliga med och jag är inget undantag. Jag har fortfarande lite svårt att dricka mjölk som har gått ut (även om det bara är hjärnspöken) men man kan i stort sett använda den en vecka efter utgånget datum. Prova att använda den i matlagning, som när du gör pannkakor till exempel. Då känns det inte lika läskigt att mjölken är lite "gammal".   Grädde Även grädde håller flera dagar efter bäst-före-datum. Det går även utmärkt att frysa in.    Creme fraiche Creme fraiche är ju syrad grädde och att den är syrad gör att den håller längre, ofta 7-10 dagar efter utgångsdatum. Luktar den som den ska och ser fin ut är det bara att använda den utan betänkligheter. Se till att använda en ren sked i burken så minskar risken för mögelbildning.    Gamla grönsaker  Vissna och tråkiga grönsaker är ännu en sak som man gärna slänger bort för att man inte tycker att de känns fräscha. Mitt tips är att göra en buljong på de grönsaksbitar som har blivit över eller har blivit fula. Det är ett enkelt och smart sätt att ta tillvara på smakerna ochändå göra plats i kylskåpet. Frys in buljongen i istärningar så kan du använda precis så mycket som du behöver när du ska laga mat.   Sammanfattningsvis:  1. Använd näsan.  2. Sluta titta på datum-märkning 3. Släng inte i onödan.